Blij met verhoging alcoholleeftijd 18 jaar

Met dank overgenomen van L.Th. (Lea) Bouwmeester i, gepubliceerd op dinsdag 26 februari 2013, 12:32.

Ik ben verheugd dat een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de leeftijd voor alcoholverstrekking wordt verhoogd van 16 naar 18 jaar. Hiermee kan een daadwerkelijke ophoging van de leeftijd in 2013 voor de verkoop van alle alcoholhoudende dranken naar 18 jaar realiteit worden. Nu geldt deze leeftijdsgrens alleen voor sterke drank.

Vandaag spreekt de Tweede Kamer over het initiatiefwetsvoorstel van Joël Voordewind (ChristenUnie), Hanke Bruins-Slot (CDA), Kees van der Staaij (SGP) en mij. Het voorstel wordt gesteund door de VVD, SP, GroenLinks en de Partij van de Dieren.

Onderzoek wijst uit dat alcoholbeleid alleen effectief is als op verschillende fronten tegelijk het alcoholgebruik onder jongeren wordt ontmoedigd. Het gaat om de voorlichting aan ouders, effectieve handhaving, de aanpak van drankketen en minder alcoholreclame. Dat zijn, naast de verhoging van de leeftijdsgrens naar 18 jaar, de bouwstenen van een succesvol alcoholbeleid.

Het wetsvoorstel vraagt ook van gemeenten om actief werk te maken van de lokale handhaving en toezicht. Niet alleen de leeftijd gaat omhoog, maar er komt nu ook betere preventie en strenge lokale handhaving. Een sterk geheel om comazuipen tegen te gaan.