Debat 'Forza NL' over de zin en onzin van de Nederlandse natie, Amsterdam - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Dinsdag 7 april 2020
kalender

Debat 'Forza NL' over de zin en onzin van de Nederlandse natie, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
İ Kevin Bergenhenegouwen
datum 12 maart 2013 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen J. (Coos) Huijsen i, M. (Martin) Bosma i, R.H. (René) Cuperus i e.a.
organisatie De Balie i

De Nederlandse natie bestaat en is springlevend. Dat blijkt wel uit collectief beleefde emoties rondom het koningshuis, sportwedstrijden, rampen, nationale politiek en de EU. Maar een natie, dat was toch zo'n achterhaald begrip uit de 19e eeuw? Iets met Blut und Boden, deportaties, het terugtrekken achter de dijken? Wat kunnen we daar nou nog mee in een 21e eeuw, waarin globalisering, regionalisering en migratie alleen maar verder lijken te gaan?

De aanleiding voor deze discussie is het gelijktijdig verschijnen van het boek Wat is een natie? (uitgeverij Elsevier). De beroemde rede van Ernest Renan uit 1882 is vertaald, ingeleid en geduid door Coos Huijsen en Geerten Waling en voorzien van een voorwoord door Bas Heijne. De gedachte achter het boek is dat de visie van Renan op de natie nog altijd actueel kan zijn en inzichten kan bieden voor heikele kwesties als de Europese Unie, immigratie en integratie en de koers van de nationale politiek.

Sprekers

Martin Bosma i: Tweede Kamerlid (PVV) en schrijver van het boek De schijn-élite van de valse munters (2010),

René Cuperus i: columnist voor De Volkskrant, senior onderzoeker bij de Wiardi Beckmanstichting (PvdA) en schrijver van het boek De wereldburger bestaat niet (2009)

Yoeri Albrecht, journalist en inhoudelijk directeur De Balie, doceerde Europese studies aan de Universiteit van Oxford.

Met een inleiding door Coos Huijsen i. Gespreksleider is Geerten Waling. Coos Huijsen is historicus en auteur van het proefschrift Nederland en het verhaal van Oranje (2012). Geerten Waling is historicus en promoveert en doceert aan de Universiteit Leiden. Hij studeerde in 2010 af op een scriptie over Ernest Renan.

Aanmelding

Voor kaarten kan je contact opnemen met afdeling communicatie via communicatie@debalie.nl of  020-5535170.


Inhoudsopgave

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...