Metro, Kabinet houdt vast aan verbod op wilde dieren in het circus

Met dank overgenomen van J. (Johan) Houwers i, gepubliceerd op donderdag 24 januari 2013.

Copyright 2013 Metro

All Rights Reserved

Metro (NL)

 
 

24 januari 2013 donderdag

NL

 
 
 

Kabinet houdt vast aan verbod op wilde dieren in het circus

 

;JEROEN VAN WIERINGEN

 

Regeerakkoord. De kans dat wilde dieren tóch in het circus mogen blijven, is nihil. VVD is niet per se voor een verbod, maar zegt zich aan het regeerakkoord te houden.

Hoewel diverse onderzoeken geen misstanden hebben aangetoond, blijft het kabinet bij het standpunt om het gebruik van wilde dieren in het circus te verbieden. De Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO) heeft deze week gesproken met het ministerie van Economische Zaken, dat ook verantwoordelijk is voor dierenwelzijn. Het ministerie bevestigt dat een vervolggesprek is gepland, maar de insteek is nog steeds dat het verbod wordt ingevoerd , zegt woordvoerder Coen Gelinck. En vooralsnog is geen sprake van uitstel of afstel.

De opstelling van het kabinet is een tegenvaller voor VNCO-voorzitter Adri Lammers, die momenteel de politiek probeert te overtuigen dat er niets mis is met het dierenwelzijn. Als er ook maar één rapport zou zijn waarin aantoonbaar staat dat dit wordt geschaad, ben ik de eerste die een handtekening onder het verbod zet. Maar zo'n rapport is er niet , stelt Lammers. Hij zegt dat de onwetendheid over circusdieren groot is. Zo vraag ik politici wel eens hoeveel giraffen we gebruiken. Ik krijg daarop allerlei getallen, terwijl het er nul zijn. De voorzitter spreekt van symboolpolitiek door het gebruik van de dieren te verbieden.

Coalitiepartij VVD zit in haar maag met de kwestie, erkent KamerlidJohan Houwers. Laat ik duidelijk zijn dat ik hecht aan het regeerakkoord en daarin staat dat het verbod er moet komen, aantoonbare misstanden of niet. Maar voordat ik teken, wil ik wel weten hoe we invulling gaan geven aan dat verbod. Houwers zegt niet voor uitstel te pleiten, wel voor duidelijkheid. De VVD is niet razend enthousiast over dit verbod, maar het belangrijkste is dat voor iedereen helder moet worden wat het concreet gaat inhouden.

Wilde Dieren de Tent Uit, die zich inzet voor het verbod, reageert verbaasd op de uitspraken van Lammers en Houwers. Rapporten over misstanden zijn er wel degelijk, onder meer van Wageningen Universiteit uit 2009. Daarin wordt gesproken over het vastbinden van dieren, deze in te kleine ruimtes houden en ze behandelen op basis van dominantie en dwang , aldus een woordvoerder. De organisatie zegt blij te zijn met het naderende verbod. Vijf minuten vertier wegen niet op tegen dit leed.

Uitdagend

Zonder dieren ook een show

In enkele gemeenten, waaronder Den Haag, zijn wilde dieren sinds kort niet meer welkom. Dat had onder meer gevolgen voor het Groot Kerstcircus in de Hofstad. Daar zitten ze echter niet bij de pakken neer, zegt een woordvoerder. Het is jammer dat deze discussie op microniveau wordt gevoerd, zeker als je het vergelijkt met de miljoenen varkens die in stallen leven. Maar het is aan ons om een uitdagende show neer te zetten, ook zónder dieren.

Bezoekers

487.000 mensen hebben eind vorig jaar een van de Kerstcircussen in het land bezocht. In totaal passeerden in 2012 ongeveer 1,5 miljoen mensen de circuskassa's, ongeveer net zoveel als het jaar ervoor.

 

24 January 2013