Bozkurt dringt aan op juiste besteding gemeenschapsgeld

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op woensdag 16 januari 2013.
Bozkurt dringt aan op juiste besteding gemeenschapsgeld
Bron: Blog Emine Bozkurt

Vandaag stelde Emine Bozkurt vragen aan de Europese Commissie over de berichten dat in Polen multinationals op grote schaal gebruik maken van het Europees sociaal fonds dat bedoeld is om werkgelegenheid in de arme regio's te stimuleren.

Bekijk hier het de beelden vanuit het Europees Parlement

De fondsen, die in Polen met name bedoeld zijn voor het versterken van de concurrentiepositie van het midden- en kleinbedrijf in Europese regio’s waar dit het hardste nodig is, zouden onder meer gebruikt zijn om het management van grote internationale bedrijven bij te scholen.

Emine Bozkurt, lid van het Europees Parlement namens de PvdA, heeft hierover eerder al schriftelijke vragen gesteld.

Bozkurt stelt nu in de plenaire bijeenkomst dat zeer zorgvuldig moet worden omgegaan met de besteding van de gemeenschapsgelden, om het publieke vertrouwen niet te schaden.

Spreektekst:

Een sociaal, rechtvaardig en transparant Europa dat door burgers wordt vertrouwd en gesteund, daaraan werk ik. Burgers moeten er op aan kunnen dat gemeenschapsgeld juist besteed wordt.

Als we misbruik van Europees geld op Europees niveau aan willen aanpakken moeten we ook zorgen dat onze eigen fondsen op orde zijn. Onlangs kwam in berichtgeving naar voren dat EU-fondsen onjuist zijn gebruikt in Polen. Geld uit het Europees Sociaal Fonds dat bedoeld was voor het versterken van het Midden- en Kleinbedrijf is naar bijscholingscursussen voor managers van multinationals gegaan.

Zijn deze miljoenen echt naar multinationals gegaan? Moet het geld niet gaan naar bevorderen van werkgelegenheid? Gaat de Europese Commissie daadwerkelijk onderzoek doen?

In de allereerste plaats moeten we dit soort praktijken voorkomen en regels aanscherpen. Misbruik moet gestraft worden en geld teruggevorderd, indien onterecht toegekend. Zo alleen wordt het vertrouwen van de burger in de EU hersteld.

Afbeelding: http://www.sxc.hu/photo/1211947