Debat: hoe legitiem zijn Wilders en de PVV?, Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 22 februari 2011 13:00 - 14:00
plaats Utrecht
locatie Raadzaal, Achter Sint Pieter 200 Toon locatie
aanwezigen B. (Bas) de Gaay Fortman i e.a.
organisatie Universiteit Utrecht (UU)

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart organiseert het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM) van de Universiteit Utrecht op 22 februari een debat onder de titel: ‘Inclusion or exclusion of non-conforming political entities in government: the case of Wilders and the PVV’. Tijdens het debat zullen prof. Tom Zwart (hoogleraar Rechten van de Mens aan de Universiteit Utrecht) en prof. Bas de Gaay Fortman (emeritus-hoogleraar Politieke Economie van de Rechten van de Mens van de Universiteit Utrecht) tegenovergestelde posities innemen ten aanzien van de legitimiteit van Wilders en de PVV.

Eerste krachtproef

Op 2 maart ondergaat de regeringsconstructie, waarbij het kabinet Rutte-Verhagen wordt gedoogd door de PVV, haar eerste krachtproef. De kiezers zullen dan beslissen of deze combinatie ook een meerderheid verdient in de Eerste Kamer. Daarmee zal de toekomst van deze gedoogsamenwerking zijn verzekerd.

Uitsluiting in strijd met democratiebeginsel

In zijn betoog zal prof. Tom Zwart de kiezer aanraden deze gedoogconstructie voort te zetten. Wilders vertegenwoordigt een fors deel van de Nederlandse bevolking en verdient daarom een plaats aan de regeringstafel, aldus Zwart. Hem daarvan uitsluiten is dan ook in strijd met het democratiebeginsel. Bovendien, als je partijen zoals de PPV uitsluit, bestaat het gevaar dat ze alleen maar verder zullen radicaliseren.

Gedachtegoed Wilders op gespannen voet met Rechtstaatgedachte

Het gedachtegoed van Wilders staat volgens prof. Bas de Gaay Fortman op gespannen voet met de Rechtsstaatgedachte en verdient het daarom niet om door regeringsdeelname te worden gelegitimeerd. Prof. Bas de Gaay Fortman zal op zijn beurt dan ook bepleiten dat de kiezer een einde moet maken aan de huidige gedoogconstructie.

Debat

De voertaal van het debat is Engels.

Belangstellenden graag registreren via m.e.c.gispen@students.uu.nl.

Journalisten zijn van harte uitgenodigd het debat bij te wonen. Zij worden verzocht zich aan te melden bij onderstaande personen.

Meer informatie

Erzsó Alföldy, persvoorlichter faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, Universiteit Utrecht, (030) 253 7497, e.alfoldy@uu.nl.

B.g.g.: Peter van der Wilt, persvoorlichting Universiteit Utrecht, (030) 253 3705, p.m.vanderwilt@uu.nl.

 

Startdatum en tijd:

22/2/2011 13:00

Einddatum en tijd:

22/2/2011 14:00

Locatie:

Raadzaal, Achter Sint Pieter 200, Utrecht


1.

Meer over...