Verordening 2012/1216 - Instelling van tijdelijke bijzondere maatregelen betreffende de aanwerving van ambtenaren en tijdelijke functionarissen van de EU naar aanleiding van de toetreding van Kroatië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 20 december 2012 gepubliceerd en is op 21 december 2012 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU) nr. 1216/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2012 tot instelling van tijdelijke bijzondere maatregelen betreffende de aanwerving van ambtenaren en tijdelijke functionarissen van de Europese Unie naar aanleiding van de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie

officiële Engelstalige titel

Regulation (EU) No 1216/2012 of the European Parliament and of the Council of 12 December 2012 introducing, on the occasion of the accession of Croatia to the European Union, special temporary measures for the recruitment of Union officials and temporary staff
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2012/1216
Origineel voorstel COM(2012)377 NLEN
Celex-nummer i 32012R1216

3.

Key dates

Document 12-12-2012
Bekendmaking in Publicatieblad 20-12-2012; OJ L 351, 20.12.2012,Special edition in Croatian: Chapter 01 Volume 013
Inwerkingtreding 21-12-2012; in werking datum publicatie +1 zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

20.12.2012   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 351/33

 

VERORDENING (EU) Nr. 1216/2012 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 12 december 2012

tot instelling van tijdelijke bijzondere maatregelen betreffende de aanwerving van ambtenaren en tijdelijke functionarissen van de Europese Unie naar aanleiding van de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 336,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie, dat na overleg met het Comité voor het statuut is ingediend,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien het advies van het Hof van Justitie (1),

Gezien het advies van de Rekenkamer (2),

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (3),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Ter gelegenheid van de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie op 1 juli 2013 moeten tijdelijke bijzondere maatregelen worden genomen waarbij wordt afgeweken van het Statuut van de ambtenaren van de Europese Unie („het Statuut”) en van de regeling welke van toepassing is op de andere personeelsleden van de Europese Unie („de Regeling”), zoals vastgelegd in Verordening (EEG, Euratom, EGKS) nr. 259/68 van de Raad (4).

 

(2)

Gezien de omvang van Kroatië en het aantal personen waarom het kan gaan, moeten de tijdelijke bijzondere maatregelen van toepassing zijn gedurende een tamelijk lange periode. De einddatum van 30 juni 2018 lijkt daartoe het meest gepast.

 

(3)

Aangezien de voorgenomen aanwervingen zo spoedig mogelijk na de toetreding moeten plaatsvinden, moet deze verordening worden vastgesteld vóór de werkelijke datum van toetreding,

HEBBEN DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Aanwerving van ambtenaren

  • 1. 
    Niettegenstaande artikel 4, tweede en derde alinea, artikel 7, lid 1, artikel 27, en artikel 29, lid 1, onder a) en b), van het Statuut, kunnen vacatures vanaf de datum waarop Kroatië daadwerkelijk toetreedt en tot en met 30 juni 2018 worden ingevuld door de aanstelling van Kroatische onderdanen als ambtenaar, binnen het daartoe aangewezen aantal ambten en met inachtneming van budgettaire overwegingen.
  • 2. 
    Deze ambtenaren worden aangeworven met ingang van de datum van daadwerkelijke toetreding en, behalve voor hogere ambtenaren (directeuren-generaal of een equivalente functie in rang AD 16 of AD 15 en directeuren of een equivalente functie in rang AD 15 of AD 14), na vergelijkende onderzoeken aan de hand van schriftelijke bewijsstukken of tests, of zowel schriftelijke bewijsstukken als tests, die worden georganiseerd in overeenstemming met bijlage III bij het Statuut.

Artikel 2

Aanwerving van tijdelijke functionarissen

  • 1. 
    Artikel 1, lid 1, is van overeenkomstige toepassing op de aanwerving van Kroatische onderdanen als tijdelijk functionaris.
  • 2. 
    Deze tijdelijke functionarissen worden aangeworven met ingang van de werkelijke datum van toetreding.

Artikel 3

Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Straatsburg, 12 december 2012.

Voor het Europees Parlement

De voorzitter

  • M. 
    SCHULZ

Voor de Raad

De voorzitter

  • A. 
    D. MAVROYIANNIS
 

  • (1) 
    Advies van 12 november 2012 (nog niet in het Publicatieblad bekendgemaakt).
  • (3) 
    Standpunt van het Europees Parlement van 20 november 2012 (nog niet in het Publicatieblad bekendgemaakt) en besluit van de Raad van 12 december 2012.
 


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.