ASVA Onderwijsdebat met Mohammed Mohandis, Pieter Duisenberg en Jesse Klaver, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 30 januari 2013 20:00
plaats Amsterdam
locatie CREA Theater Toon locatie
aanwezigen J.F. (Jesse) Klaver i, M. (Mohammed) Mohandis i, P.J. (Pieter) Duisenberg i e.a.
organisatie GroenLinks (GL) i

Het onderwerp van de avond is zoals bekend het leenstelsel, of misschien breder: de financiering van het hoger onderwijs. Het doel is niet een welles-nietes over het leenstelsel, maar een productieve avond waarbij mensen zelf aan het denken worden gezet over mogelijke alternatieven voor de onderwijsfinanciering. De debatleider is Lodewijk Berkhout.

De avond zal beginnen met een voorstelrondje van de gasten. Voor het debat zijn dit Mohammed Mohandis, Pieter Duisenberg, Jesse Klaver en Paul van Meenen. Hiernaast hebben we nog een aantal sprekers. Eerst zal Lisa Westerveld spreken over mogelijke alternatieven voor het leenstelsel. Hierna zullen twee studenten die zelf een plan voor de financiering ontwikkeld hebben hier iets over vertellen. Daarna gaan de studenten in groepjes uiteen om te brainstormen. Wat zou onderwijs moeten zijn, of wat zou de student moeten zijn en wat voor vorm van financiering sluit hierbij aan? Bij elk groepje zal ook een aanwezig \kamerlid en een lid van ASVA's onderwijscommissie, die het debat organiseert, zitten.

Na de brainstorm is er een korte pauze. In deze tijd zullen de leden van de onderwijscommissie met de debatleider bespreken wat er in de groepjes naar voren is gekomen. Deze informatie zal na de pauze worden gebruikt voor het debat. Het debat zal natuurlijk gaan over het leenstelsel en over mogelijke alternatieven, de precieze inhoud wordt verder mede bepaald door waar de groepjes studenten zoal mee komen.

Tijdens de avond is er ook een visual harvester aanwezig.


1.

GroenLinks (GL)

GroenLinks is een progressieve partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. De partij werd opgericht op 24 november 1990 als fusie van de Communistische Partij van Nederland i (CPN), de Evangelische Volkspartij i (EVP), de Politieke Partij Radikalen i (PPR) en de Pacifistisch-Socialistische Partij i (PSP). GroenLinks trok samen met de PvdA op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met de PvdA een gezamenlijke fractie i van 14 zetels. GroenLinks heeft drie zetels in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...