Bleker, schuif verantwoordelijkheid natuur niet af

Met dank overgenomen van S. (Stientje) van Veldhoven-van der MeerĀ i, gepubliceerd op woensdag 14 september 2011.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven wil dat staatssecretaris Bleker (ELI, CDA) de verantwoordelijkheid voor de Nederlandse natuur niet over de schutting gooit. Hij kwam vanmorgen met het plan om stukken natuur in Nederland die onder Europese bescherming vallen te schrappen of door te schuiven naar buurlanden, zonder dat hij zwart op wit heeft dat Brussel hiermee akkoord gaat.

Marges

Bleker suggereert dat door de huidige natuurregels boeren en recreatieondernemers geen camping of extra weiden kunnen aanleggen. Van Veldhoven: "Dat is onzin. De Veluwe is ons grootste natuurgebied, en daar gaan jaarlijks 2 miljoen Nederlanders op vakantie. D66 wil creatief met boeren en bedrijfsleven kijken hoe we het meest uit ons groene landschap halen. Maar Bleker zoekt bij voorbaat de marges op van wat er mag en probeert de verantwoordelijkheid voor de gevolgen over de schutting te gooien naar provincies en buurlanden."

Huid van beer niet verkopen

De sociaal-liberaal is het eens met de mogelijkheid dat er stukjes beschermde natuur in Nederland bestaan, die te klein zijn om te repareren. "Maar Bleker probeert nu de indruk te wekken dat Duitsland erop zit te wachten het voortbestaan van kwetsbare natuursoorten van ons over te nemen. Of dat Brussel het prima vindt dat Nederland een stap terug zet in de afspraken over de bescherming van vogels, dieren en planten. Je moet de huid van de beer niet verkopen voor je hem geschoten hebt," aldus Van Veldhoven.