D66 wil status Nationaal Park voor BES-natuurparken

Met dank overgenomen van S. (Stientje) van Veldhoven-van der Meer i, gepubliceerd op donderdag 8 december 2011.

D66 wil dat bestaande natuurparken op de BES-eilanden door Nederland tot Nationaal Park worden uitgeroepen. Staatssecretaris Bleker van Landbouw en Natuur ziet daar geen voordelen in, maar volgens Tweede Kamer Stientje van Veldhoven kunnen de parken daarvan toch profiteren.

De natuurparken vallen niet onder Europees Nederlandse wetgeving. De natuur zal daarom volgens Bleker geen extra bescherming krijgen en de parken krijgen geen extra geld door ze uit te roepen tot Nederlands Nationaal Park.

Van Veldhoven stelt dat vooral Amerikaanse toeristen graag nationale parken bezoeken. "Die status geeft aan hoe belangrijk het park is en hoe mooi de natuur is. Het zou goed zijn om die erkenning te geven aan de natuurparken." Dat de natuurparken al door de eilanden zelf worden aangeprezen is volgens het Kamerlid voor veel toeristen niet genoeg.

Extra geld

Het Kamerlid prijst 'het goede werk' dat al gedaan wordt door de eilanden zelf en het samenwerkingsverband Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA). "Het label Nationaal Park zal dat goede werk ondersteunen en aanvullen." Het extra geld komt dan uit Nederland, maar zal van komen uit het extra bezoek door toeristen, verwacht Van Veldhoven.

De staatssecretaris heeft een overeenkomst met de Nederlandse provincies om de financiering van Nationale Parken. Van Veldhoven legt zich erbij neer dat het lastig is voor de 'gemeenten' Bonaire, Sint Eustatius en Saba om daar aanspraak op te maken. "Dat neemt niet weg dat Bleker de belofte heeft gedaan om de natuur op de eilanden de status van Nationaal Park te geven." Voor Van Veldhoven zouden ook de natuurparken op Aruba, Curaçao en Sint Maarten die status verdienen, maar dat is vanwege hun status van autonoom land voorlopig niet mogelijk.

Bron: www.rnw.nl