PvdA, GroenLinks en D66 komen samen met initiatiefwet Mooi Nederland

Met dank overgenomen van S. (Stientje) van Veldhoven-van der Meer i, gepubliceerd op woensdag 18 januari 2012.

Lutz Jacobi (PvdA), Rik Grashoff (GroenLinks) en Stientje van Veldhoven (D66) komen samen met deskundigen met een alternatief tegen het natuurafbraakbeleid van dit kabinet: de Initiatiefwet Mooi Nederland. Op maandag 23 januari vindt over deze initiatiefwet een symposium plaats in de Tweede Kamer. Op dit symposium zullen Ed Nijpels (het Bosschap) en Jan Jaap de Graeff (Natuurmonumenten) spreken over de noodzaak van de Wet Mooi Nederland en zullen Guido van Workum (ANWB), Peter Glas (Unie van Waterschappen) en Jaap Dirkmaat (Vereniging Nederlands Cultuurlandschap) reageren op de initiatiefwet.

Het symposium wordt geopend door fractievoorzitters Job Cohen, Jolande Sap en Alexander Pechtold. In een persconferentie voorafgaand aan het symposium zullen zij met de indieners het gezamenlijke initiatief toelichten.

PvdA, GroenLinks en D66 zijn van mening dat de natuur beter verdient dan wat staatssecretaris Henk Bleker wil, die met de nieuwe natuurwet een einde maakt aan de bescherming van veel natuurgebieden, dieren en planten. Lutz Jacobi: ‘Als Bleker de ruimte krijgt om te doen wat hij van plan is, is er van de natuur zoals we die kennen straks een hoop verwoest. Eenmaal verdwenen natuur, komt nooit meer terug. Wij vinden dat we dat moeten voorkomen, en vele Nederlanders vinden dat met ons.’

Stientje van Veldhoven: ‘De Natuurwet van Bleker is een verarming. Vele investeringen in natuur verbleken door deze wet. Eeuwig zonde. Ook met weinig financiële armslag blijft het onze verantwoordelijkheid te werken aan behoud en bescherming van onze natuur. Natuur is niet alleen mooi, duizenden mensen die werkzaam zijn in de land-, bos- en tuinbouw zijn ervan afhankelijk. Bovendien bieden onze bossen, weides en natuurgebieden ruimte voor ontspanning én ontsnapping aan de stenen van de stad. Daar blijft met de plannen van deze staatssecretaris nog maar weinig van over.’

Rik Grashoff: ‘In de media wordt er gespeculeerd dat het CDA een groenere koers gaat varen. Vooralsnog zitten we met een ambitieloze staatssecretaris die de natuur wil versjacheren aan de hoogste bieder. Met onze initiatiefwet laten we zien dat je ook in financieel krappe tijden datgene wat kwetsbaar is kunt beschermen. De koningin zei het prachtig in haar kersttoespraak: “Bij het bepalen van de waarde van alles moet daarom meer gelden dan geld alleen”.

Het symposium vindt plaats op maandag 23 januari a.s. in de Oude Zaal van de Tweede Kamer in Den Haag, van 13.30 tot 16.00 uur. Het symposium wordt geopend door de fractievoorzitters.