De Jager en Rutte, ontpolderen Hedwigepolder scheelt 500 miljoen euro!

Met dank overgenomen van S. (Stientje) van Veldhoven-van der Meer i, gepubliceerd op woensdag 18 januari 2012.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven wil uitleg van staatssecretaris Bleker (EL&I, CDA) en minister De Jager (Financien, CDA) over de kosten van een mogelijke claim van Belgie aan Nederland over de Hedwigepolder. Die liggen tussen de 250 en 785 miljoen euro. Bovendien wil de sociaal-liberaal weten hoeveel de Hedwigepolder de VVD waard is. Dat zegt Van Veldhoven vanavond op basis van vertrouwelijke stukken in RTL Nieuws.

Schokkend

Belgie bereidt de claim voor, omdat Nederland zich niet aan het Scheldeverdrag houdt en tegen de afspraak in de Hedwigepolder niet wil ontpolderen. De kosten voor de claim komen onder andere voort uit vertraging van uitdieping van de Westerschelde, de vertraging van natuurontwikkeling en de indirecte verliezen voor de Antwerpse haven. Kosten liggen tussen de 250 en 785 miljoen euro. Naast de claim, kan het alternatieve plan van Bleker om de Hedwigepolder niet te ontpolderen Nederland zelf ook nog eens 250 miljoen euro kosten. Bij elkaar opgeteld minimaal een half miljard euro, zonder een eventuele boete uit Brussel mee te rekenen. Van Veldhoven noemt de bedragen schokkend: “Deze cijfers tonen aan hoe duur prestigebeleid is. Dit jaar moeten we waarschijnlijk 5 miljard euro extra bezuinigen en dan spoelt Bleker een half miljard euro weg door de Westerschelde. Dat is toch niet serieus te nemen.”

Star

De Zeeuwen en de Belgen weten al jaren niet waar ze aan toe zijn. Het zwabberbeleid rondom de Hedwigepolder verzwakt de betrouwbaarheid van de overheid. Vier grondige onderzoeken tonen aan dat er geen goed alternatief is voor de Hedwigepolder. Van Veldhoven wil dan ook dat het kabinet nu verantwoordelijkheid neemt en knopen doorhakt. “Een hele reeks onderzoeksrapporten wijst uit dat er geen goed alternatief is, maar Bleker steekt zijn kop in de Zeeuwse klei. Dat starre gedrag kan ons straks een hoop geld kosten. Ik wil horen wat de minister van Financien of dit nog verantwoord is in deze tijden van zware bezuinigingen. En van de VVD of drie vierkante kilometer aardappelpolder de partij een half miljard euro waard is. Als Rutte orde op zaken wil stellen, ontpoldert hij de Hedwigepolder. Dat is het beste voor de natuur, maar zeker ook voor de schatkist.”