Een eer en een uitdaging

Met dank overgenomen van J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, gepubliceerd op dinsdag 6 november 2012, 11:43.

Na mijn beëdiging maandag als lid van het kabinet, ben ik vandaag begonnen als minister van Defensie. Een eer en een uitdaging. Al vroeg in mijn leven had ik groot respect voor de Nederlandse krijgsmacht. Mijn grootvader was hofmeester bij de landmacht en zat boordevol verhalen. Als kind stond ik op de kade in Den Helder om de broer van mijn moeder, mijn oom, na lange reizen te verwelkomen. Hij introduceerde me in de wereld van de fregatten.

Groot respect heb ik voor onze militairen. Voor hoe zij zich inzetten voor ons land. Mét discipline, passie, kameraadschap en groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Groot respect heb ik voor hoe wij piraten de voet dwars zetten.

Voor de enorme krachtinspanning die we in Uruzgan geleverd hebben.

Voor de wijze waarop we de trainingsmissie in Kunduz uitvoeren.

Voor de ondersteuning die we leveren aan civiele autoriteiten…

Defensie heeft een lange traditie in onze geschiedenis, maar Defensie is géén verhaal van vroeger.

Defensie doet ertoe. Juist nu.

De wereld staat immers niet stil. We hebben te maken met een wereld waarin nieuwe landen, zowel economisch als militair, steeds meer een hoofdrol opeisen. Een wereld waarin de competitie om voedsel, energie en drinkwater groeit.

Door allerhande etnische en religieuze conflicten maar ook zaken als klimaatverandering en voedselschaarste hebben we te maken met een wereld die er niet per se veiliger of stabieler op wordt.

Kortom: we hebben te maken met een wereld waarin het verstandig is om als land over een gezonde krijgsmacht te beschikken.

Zo’n krijgsmacht levert ons land veel op. Vrede, veiligheid en welvaart. Goodwill, invloed en orders. Dat is cruciaal voor het economisch succes van handelsland Nederland. En ook: cruciaal voor een vrij en veilig Nederland.

Laten we daarom trots en zuinig zijn op onze krijgsmacht!

Jeanine Hennis-Plasschaert

Minister van Defensie

6 november 2012