Groeten uit Den Haag - Campagnetijd

Met dank overgenomen van Y. (Ybeltje) Berckmoes-Duindam i, gepubliceerd op dinsdag 11 september 2012, 9:10.

Campagnetijd

Vanaf eind augustus tot woensdagochtend 12 september was het voor mij campagnetijd. Dat is even een heel andere tak van sport dan het Haagse waarin alles op dezelfde vierkante kilometer gebeurd. Een impressie: `` Je staat minimaal eenmaal daags op een podium ergens in Nederland. Het is een rondreizende kermis van VVD, SP, CDA, D66, PvdA, CU en heel soms SGP- kandidaten. De politieke kermisklanten zien elkaar bij vrijwel elk debat in Nederland weer terug. ``Hé jij ook hier? Ja, dit is mijn oude school. Wat heb jij hierna? Ja, gisteren had ik ook Radio Texel? Oh, gaan zij jou ook bellen op de verkiezingsavond? Dat doen ze leuk hé. Goh kom je daar helemaal vandaan? Kan jij misschien een debat van mij overnemen. Ik heb dubbel geboekt.´´

Van de kandidaten die hoog op de lijst staat neemt het aantal middenoorontstekingen, verhogingen, verkoudheden, keelpijn en verstuikingen hand over hand toe. Zij worden namelijk driedubbel zo vaak gevraagd als de laaggeplaatsten en zijn inmiddels doodop. Zodra de camera draait, lachen zij van oor tot oor, maar onderhand… Misschien dat Maurice de Hond dit een volgende keer de kwetsuren kan meenemen in zijn statistieken?

Een politieke kandidaat zit ook op de raarste uren in de auto of de trein. Ze kunnen geen gehaktstaaf van de benzinepomp of XL menu van de fastfood meer zien. Ook de salmiakdrop waarvoor ze ´s nachts zwichtten komt ze de neus uit. Die peiling voor de meest vieze openbare wc´s kan in een volgende verkiezing in één moeite door worden meegenomen. Voor mij staat met stip op één die van station Hoofddorp... en nog 50 cent betalen ook… Wie biedt meer? En wat te denken van de meest opmerkelijke mensen die je tegenkomt. Zo herinner ik mij de opgewekte scheefhuurders op zaterdagochtend om 11.30 uur in de Haarlemmerstraat in Amsterdam, genietend van een glas koele witte wijn met Kreeft. `Je snapt zeker wel waarom wij straks op de PvdA stemmen hé mevrouw`` was het commentaar.

Enfin, woensdag overdag naar de stembus en ´s avonds naar Scheveningen waar de VVD de verkiezingsuitslag afwacht in een grote tent op het strand. Het is een nek-aan-nek race geworden tussen de VVD en de PvdA. De vorige keer in 2010 was rond een uur of 3 ´s nachts de uitslag pas bekend. Voor een normaal mens die de volgende dag gewoon moet werken is dat dus niet te doen.

Wat de uitslag ook brengen mag. Ik hoop dat we een kabinet krijgen dat het vier jaar kan volhouden. De BV Nederland is gebaat bij rust en stabiliteit. We leven in een prachtig land waarvan de inwoners bepalen wie zij de touwtjes in handen geven. En dat is maar goed ook. Ik hoop uiteraard dat het liberale gehalte daarvan hoog is. En dat ik, liefst een beetje snel, mede namens de Noordkopregio weer deel uit mag maken van uw volksvertegenwoordiging in het Haagse.

Groeten van Ybeltje Berckmoes-Duindam

VVD kandidaat nr. 39