SV "Leraren leren amper over gedragsroblemen"

Met dank overgenomen van M.R.J. (Michel) Rog i, gepubliceerd op donderdag 29 november 2012.

Schriftelijke vragen van het lid Rog (CDA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over leraren die amper over gedragsproblemen leren.

  • 1. 
    Bent u bekend met het artikel “Leraren leren amper over gedragsproblemen“? 1)
  • 2. 
    Deelt u de het in het artikel gestelde, dat lerarenopleidingen voor het voortgezet onderwijs nauwelijks oog hebben voor leer- en gedragsproblemen bij kinderen? Zo ja, wat bent u van plan hieraan te doen? Zo nee, waar baseert u die mening op?
  • 3. 
    In het voorjaar van 2011 heeft de HBO-raad de generieke kennisbasis voor tweedegraads lerarenopleidingen opgeleverd. Kunt u aangeven op welke wijze met deze kennisbasis wordt omgegaan, en hoe ervoor gezorgd wordt dat dit niet de zoveelste papieren tijger is? Op welke wijze is geborgd dat alle lerarenopleidingen deze kennisbasis incorporeren? Op welke termijn kunnen we mogelijke effecten van deze kennisbasis in de lerarenopleidingen verwachten?
  • 4. 
    Deelt u hetgeen dat gesteld is in het artikel “Leerplichtig, en toch niet op school”? 2) , dat het vinden van een geschikt alternatief voor vastgelopen leerlingen niet altijd vlot verloopt, mede omdat de onderwijsconsulenten voldoende middelen ontberen om een geschikt alternatief af te dwingen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u van plan actie te ondernemen om onderwijsconsulenten meer middelen ter beschikking te stellen?
  • 5. 
    Waarom is in het regeerakkoord “Bruggen slaan” geen ambitie gesteld voor het terugdringen van het aantal thuiszitters, ondanks dat uit onder andere voornoemde artikelen blijkt dat er nog steeds vele duizenden kinderen ieder jaar thuis zitten zonder onderwijs? Kunt u aangeven of u wel ambitie op dit terrein heeft voor de komende jaren, en zo ja welke dat is? Op welke wijze wenst u deze ambitie waar te maken? En kunt u ook ingaan op uw ambities op het gebied van het verder terugdringen van het aantal voortijdig schoolverlaters?
  • 1) 
    Brabants Dagblad, 22 november 2012
  • 2) 
    BD-magazine BONT, 22 november 2012.