Internationale Vrouwendag 2011

Met dank overgenomen van R.F.A. (Astrid) Oosenbrug-Blokland i, gepubliceerd op woensdag 28 maart 2012, 10:14.

We vieren het in Nederland al sinds 1912: de Internationale Vrouwendag. Dat is dus al bijna 100 jaar. Zijn we nou nog steeds niet klaar met die gelijke rechten voor mannen en vrouwen? Jammer genoeg blijkbaar niet - zo zijn er ongeveer evenveel mannen als vrouwen op de wereld, maar verdienen vrouwen nog steeds maar ongeveer 10% van het totale inkomen. En als het gaat om mee mogen praten over hoe we die wereld inrichten: niet meer dan 5% van de belangrijkste regeringsfuncties wordt door een vrouw vervuld.

Waarin een klein land groot kan zijn

Natuurlijk gaan de cijfers hierboven over alle vrouwen op de hele wereld, van de favela’s in Brazilië tot en met de directiekantoren in Sjanghai. Bij ons is het toch zeker beter geregeld? Wij zijn immers een modern land waarin iedereen gelijke kansen heeft. Want dat staat zo in de Grondwet.

Tenminste, dat zou je denken. Maar toch is het gemiddelde inkomen van een vrouw hier nog steeds bijna een kwart minder dan dat van een man. En zelfs als je rekening houdt met het feit dat vrouwen vaker een deeltijdbaan hebben, of minder vaak specialistisch werk doen, blijft er nog steeds een inkomensverschil van bijna 10 procent. Het maakt daarbij niet uit of je in het bedrijfsleven werkt, of bij de overheid. En nu we het toch over de overheid hebben: op minder dan de helft van alle Kamerzetels vind je een vrouw, maar wat ministers en staatssecretarissen betreft zijn we van een kwart naar een achtste gegaan.

Diversiteit

Heeft het diversiteitsbeleid dat wordt aangeraden in de emancipatienota Meer kansen voor vrouwen - emancipatiebeleid 2008-2011 (gepubliceerd in 2007) zin gehad? Wat de rijksoverheid betreft zou je zeggen van wel: zo was in 2007 maar 18% van alle hogere ambtenaren vrouw, nu zijn dat er 26%. Ook in de top van het politiekorps bestaat inmiddels voor ruim een kwart uit vrouwen. Maar in het bedrijfsleven is het streefcijfer van 20% voor 2010 bij lange na niet gehaald: dat bleef steken op een schamele 9%.

Wat dat betreft kan die nota dus nog wel een paar jaar mee en is het op zijn zachtst gezegd jammer dat de huidige regering van plan is een punt te zetten achter het diversiteitsbeleid.

De Vrouwenorganisatie PvdA

Er kan nog veel verbeteren. Op de eerste plaats wat scholing betreft: meisjes presteren vaak beter, maar belanden nog steeds veel te vaak in opleidingen voor ‘typische meisjesberoepen’. En ook als het gaat om de mogelijkheid arbeid en zorg te combineren, bijvoorbeeld door flexibele werktijden en de thuis werken, valt er nog heel wat te winnen.

Het moet eerlijker en wij gaan die stem laten horen. Samen met de regionale vrouwennetwerken en andere vrouwen binnen en buiten de PvdA. Laten we er samen voor zorgen dat we op 8 maart 2012, de 100-ste verjaardag van de Internationale Vrouwendag, flink wat te vieren hebben.