Voorjaarsnota/Kadernota bijdrage in de commissie Samenleving

Met dank overgenomen van R.F.A. (Astrid) Oosenbrug-Blokland i, gepubliceerd op woensdag 11 juli 2012, 10:14.

Halverwege deze periode is het voor ons als fractie van de PvdA Lansingerland tijd om, zoals ook in de Voorjaarsnota staat te lezen, de voorlopige balans op te maken. Wat kan daarin de bijdrage zijn van ons? Heel basaal is dat we, gezien de huidige ontwikkelingen in het college, open blijven staan voor en contact houden met de wereld om ons heen en met elkaar. Het idee vasthouden dat we het samen moeten doen en het vertrouwen uitstralen dat het met goede plannen en ideeën ook gaat lukken.

Voor de PvdA Lansingerland is het belangrijk is dat we de koers vasthouden die met dit collegeprogramma is ingezet op het punt van de zorgzame samenleving. Voor de PvdA past een goed georganiseerd en gevarieerd jeugd- en jongerenwerk perfect in die paraaf, groot is dan ook onze verbazing als we lezen dat er maar liefst 80.000 structureel aan dit budget verlaagd gaat worden. Is het wel verstandig die 80.000 euro structureel te verlagen als de vraag naar jeugd- en jongerenwerk eerder toe dan afneemt in een groeigemeente? Graag reactie van de wethouder.

Die 80.000 euro structurele bezuiniging was wel een potje, maar niet het potje van jeugd- en jongerenwerk, maar gewoon als extra buffer ingebouwd. Voortschrijdende inzichten etc. lieten zien dat het potje nauwelijks aangesproken hoeft te worden en vandaar de verlaging. In 2e termijn vroeg ik hoe het dan bijvoorbeeld met Low Budget zit, die eind dit jaar haar deuren moet sluiten, uit welk potje wordt dat dan vergoed? Low budget gaat mee in het accommodatie beheer plan, dus ze gaan ruimte delen met andere partij en zo blijven de kosten beperkt, de nieuwe kosten voor exploitatie van Low Budget is al verwerkt in het budget dat beschikbaar is voor jeugd- en jongerenwerk.

Als het om de sociale voorzieningen gaat komen we vanzelf weer terug bij het VIP, los van de matching voor maatschappelijke stages, is het matchen van vraag en aanbod ook voor “gewoon” vrijwilligerswerk een probleem. Vele organisaties vissen in dezelfde vijver en mensen die vrijwilligerswerk op maat zoeken kunnen door de bomen het bos niet meer zien. Heel inefficiënt al met al. Vrijwilligersorganisaties verspillen met werving heel veel tijd die ze beter aan de begeleiding van de vrijwilligers zelf kunnen besteden. Wat ook van belang is, is dat ook de vaak kwetsbare doelgroep mensen die langdurig een WWB uitkering hebben op een goede en passende manier aan vrijwilligerswerk geholpen moet worden. Dat vraagt veel kennis en kunde om een goede match te realiseren. Ook daarvoor zou een VIP een uitkomst kunnen zijn. Wij vragen het college nogmaals, wellicht ten overvloede, deze optie goed te onderzoeken. Uit beantwoording van onze vragen hierover in de kadernota geeft u aan dat de financiering van het VIP is voorzien. Wat bedoeld u hier mee?

Het college denkt de financiering van de VIP rond te hebben, over de vorm, indeling, kosten etc. komt een nota naar de raad ter goedkeuring.

Er wordt al een tijd gesproken, nagedacht en onderzoek gedaan naar een ouderencentrum in Berkel & Rodenrijs. Vanuit het maatschappelijk vlak is het idee ontstaan van een community centrum gebouwd in het Annie M.G. Schmidtpark. Een ambitieus plan, maar wel een met een solide onderbouwing. Als we het over ontmoeten hebben heeft zo’n centrum, inclusief filmzaal, concertpodium en ontmoetingsplein voor ouderen en jongeren wat betreft de PvdA de voorkeur boven een ouderencentrum. Hoe staat het college hier tegenover, het onderzoeken waard?

De wethouder gaf aan dat er gekeken wordt naar de accommodaties die nu in gebruik zijn, het leek hem niet nodig een nieuw centrum te bouwen als er al bestaande accommodaties zijn. In de interruptie gaf ik aan dat het niet alleen om bestaande accommodatie gaat, maar dat er ook een filmzaal, poppodium en ontmoetingsplein in dat plan zit, dat zijn accommodaties die we nu nog niet hebben. Daarbij is het efficiënter alles op 1 plek te hebben, dus bestaande accommodaties integreren met nieuwe accommodaties. ook daar komt t.z.t. een voorstel over naar de raad, plan is dus nog niet helemaal van de baan, college gaat de financiële haalbaarheid onderzoeken.