Dewi Koning schrijft: Onwenselijk en Onnodig!

Met dank overgenomen van R.F.A. (Astrid) Oosenbrug-Blokland i, gepubliceerd op woensdag 11 juli 2012, 10:14.

“If this place is closed, where can I sleep? Then I don’t have a place to sleep! Every day I pray to God, please don’t close this place. I pray to God everyday they will help me”

Bovenstaande quote is van Addan, iets ouder dan ik ben, een voormalig kindsoldaat uit Somalië. Toen Addan 13 of 14 was begon de oorlog in Somalië, hij werd gedwongen te gaan vechten in het leger. Zwaar getraumatiseerd vluchtte hij naar Nederland. Addan heeft acht keer asiel aangevraagd, maar is telkens afgewezen. Nu is hij uitgeprocedeerd, zijn verhaal wordt niet geloofd. Addan mag niet in Nederland blijven, maar wordt ook in Somalië niet toegelaten. Op dit moment slaapt hij in de nachtopvang van de Pauluskerk te Rotterdam.

Onwenselijk en onnodig, dat is de nachtopvang van de Pauluskerk te Rotterdam volgens de regering. Op 31 augustus wordt de nachtopvang, die slaapplekken biedt aan Nederlandse dak- en thuislozen en illegalen met en zonder medische indicatie, door de gemeente Rotterdam definitief gesloten. Deels onder druk van de bezuinigingen, maar deels ook doordat illegalen “hier niet welkom zijn”, dat is rijksbeleid zegt de recent geïnstalleerde wethouder Florijn.

Jarenlang is er keihard gewerkt, onder andere door onze eigen Wethouder Kriens, om alle Rotterdamse dak- en thuislozen in ieder geval ’s nachts een dak boven hun hoofd te geven. Wie de huidige situatie vergelijkt met een aantal jaren geleden, ziet aanzienlijke verbeteringen; behoorlijk veel dak- en thuislozen hebben inmiddels een permanent dak boven hun hoofd en weinig dak- en thuislozen slapen ’s nachts nog op straat. Dit is een prestatie die in veel steden in Nederland niet wordt geëvenaard en daar mogen we trots op zijn als Rotterdammers, nu kan het tenslotte nog! Een goede uitwerking van onze niet lullen, maar poetsen mentaliteit!

In de nachtopvang van de Pauluskerk worden op dit moment twee bussen vol met dak- en thuislozen en illegalen opgevangen ’s nachts. Zij kunnen hier terecht voor een schoon bed en een warme douche. Naast de nachtopvang van de Pauluskerk zijn er natuurlijk nog andere nachtopvangcentra, zoals dat van het CVD, maar deze zijn van overheidswege slechts toegankelijk voor dak- en thuislozen met de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.

Volgens het college van burgemeester en wethouders kan het kennelijk geen kwaad om de nachtopvang van de Pauluskerk te sluiten. Wethouder Florijn heeft aangegeven dat de dak- en thuislozen met de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning, die nu ’s nachts in de Pauluskerk verblijven, binnen het bestaande kader van nachtopvangcentra zullen worden opgevangen. De vraag is of er binnen deze centra voldoende capaciteit is om iedereen op te vangen, volgens wethouder Florijn wel, mensen uit het veld twijfelen hieraan. Ook in de winter moet de capaciteit uiteraard gegarandeerd blijven! Ook voor de illegalen met medische indicatie wordt een oplossing gezocht waar de behandelend arts bij is betrokken en is nachtopvang gegarandeerd.

De laatste groep van illegalen betreft voornamelijk de zogenaamde onuitzetbare illegalen. Dat zijn uitgeprocedeerde asielzoekers die hier niet mogen blijven, maar door omstandigheden ook niet terug kunnen naar het land van herkomst. Vaak hebben deze asielzoekers geen papieren meer van hun geboorteland en kunnen ze daardoor niet terug. Voor deze asielzoekers wordt door Wethouder Florijn samen met de IND een individuele oplossing gezocht. Tenzij de IND opeens een zeer efficiënte inhaalslag heeft gehad, zijn deze bureaucratische procedures natuurlijk niet voor 31 augustus afgerond.

Van het gedoogwrak dat ons land poogt te besturen weten we dat ze willen dat alle illegalen het liefste de cel in gaan en zo snel mogelijk de grens over worden gezet, of deze nou terug kunnen naar hun eigen land of niet. Dat is volgens hen immers ons probleem niet, als ze maar weg zijn. Rotterdam moet hier niet in mee gaan! Rotterdam kan niet terug in de tijd gaan, naar de tijd dat er nog veel dak- en thuislozen op straat sliepen en dat moeten we ook niet willen!

Laten we ervoor zorgen dat Addan en andere onuitzetbare illegalen niet aan hun lot worden overgelaten!

Geschreven door Dewi Koning