PVDA FRACTIE AAN HET WERK: PERIODE 3 - 7 OKTOBER 2011

Met dank overgenomen van R.F.A. (Astrid) Oosenbrug-Blokland i, gepubliceerd op woensdag 10 oktober 2012, 10:14.

Dit alweer 199ste weekverslag op rij en het twee en dertigste in 2011, betreft de dingen die wij deden tijdens de afgelopen week. Het was een raadscommissieweek waarin gesproken werd over de bouw van een Islamitisch centrum, wij boos reageerden op het niet nakomen van afspraken door de directie van onze regionale luchthaven over de convenant aanvliegroutes en Ruud Braak voor het eerst het woord voerde vanachter de college tafel. Het was ook de week waarin wij ons realiseerden dat wij volgende week al weer ons 200ste weekverslag publiceren. Wie doet dat ons na?

LUCHTHAVEN KOMT AFSPRAKEN NIET NA

Sinds februari 2010 waren Ruud en Gerard in overleg met de directie van Rotterdam The Hague Airport (RtHA) over geluidsvriendelijkere aanvliegroutes naar deze luchthaven. Dit overleg vond op verzoek van de directie van RtHA plaats naar aanleiding van een oproep van Ruud in het najaar van 2009 om het aanvliegen richting dit vliegveld als het maar even kan te doen plaatsvinden over de Rottemeren. Daarmede de kernen van met name Bleiswijk en Bergschenhoek mijdend. De directie van RtHA vond dit een goed plan en was direct bereid dit voorstel te gaan uitwerken. Daartoe vond er met ons in juni en oktober 2010 met ons voortgangsoverleg plaats dat resulteerde in een op 2 november 2010 door RtHA georganiseerde mini conferentie waarbij, naast RtHA en ons, ook de Rijksluchtvaartdienst (verkeersleiding) en de chef vliegers van Transavia en City Jet aanwezig waren. Deze conferentie verliep creatief en uiterst constructief. “Kat in het bakkie”. Over de resultaten berichtten wij in ons weekverslag 32-2010 (http://berkel.pvda.nl/nieuws/nieuws/2010/maart+2010/week+36-2010.html

Wij hebben vervolgens direct het dossier overgedragen aan het college met het verzoek om in overleg met de directie de resultaten van de genoemde vooroverleggen uit te werken tot een convenant. RtHA stelde toen voor om zelf deze convenant op te stellen. Het idee was om de convenant in maart 2011 door alle betrokken partijen te laten ondertekenen. In het voorjaar van dit jaar gaf RtHA aan wat meer tijd nodig te hebben. In een brief aan het college van Lansingerland dd. 30 juni 2011 berichtte RtHA directeur R. Wondolleck: “Tijdens het bezoek hetgeen u vandaag aan onze luchthaven bracht, heb ik toegezegd dat uiterlijk november van dit jaar ondertekening van het convenant zal plaatsvinden”. Wondolleck gaf in deze zelfde brief aan “het oprecht te betreuren dat met betrekking tot de convenant nog niet de ons voor ogen staande, namelijk voor deze zomervakantie, afronding is gekomen”.

Daar hadden wij toen begrip voor.

Leefbaar 3B collega Hans Dirkzwager stelde de geluidsoverlast van RtHA afgelopen woensdag tijdens de commissie Ruimte opnieuw aan de orde. Het viel hem op (en met hem ook ons) dat er van het landen over de Rottemeren in de praktijk steeds minder terecht komt. Sterker nog, het dalen over de dorpscentra lijkt de najaarsmode te gaan worden. Wij vroegen ter voorbereiding van de commissievergadering afgelopen maandag dan ook aan de directie van RtHA of de datum van november 2011 nog wel gehaald zal worden. Wij kregen toen tot onze verbazing de volgende reactie: “RtHA is nog steeds in overleg met de betrokken maatschappijen om het een en ander ten aanzien van andere vliegroutes gerealiseerd te krijgen. Dit kost echter meer tijd dan eerder door ons ingeschat is en verder zijn wij afhankelijk van diverse andere stakeholders die wij niet kunnen beïnvloeden. Reden voor de vertraging is verder dat alle stappen zeer zorgvuldig genomen moeten worden omdat de veiligheid van het vliegverkeer voor alles gaat”.

Onze conclusie kan geen andere zijn dan dat RtHA de in het verleden gemaakte afspraken niet nakomt. Zij stellen inmiddels al een jaar te werken aan het opstellen van de convenant en verschuilen zich nu achter hun afhankelijkheid van andere “stakeholders”. Dat had je als directie natuurlijk eerder kunnen weten. Bovendien was van weerstand van de zijde van deze stakeholders tijdens het overleg van vorig jaar november beslist nog geen sprake. Wat is er dus onderwijl gebeurd?

Tijdens de commissievergadering van afgelopen woensdag gaf wethouder De Paepe aan een “brandbrief” te zullen sturen aan de directie van RtHA om het ongenoegen van het college te uiten over deze hele gang van zaken. Tijdens deze commissievergadering stelde Gerard bovendien “dat RtHA zich met dit optreden in de eigen voet schiet. Hun geloofwaardigheid staat op het spel en het vertrouwen in onze richting is beschaamd. Dat is strategisch niet handig met een debat over een eventuele uitbreiding van het aantal vluchten en reizigers in het verschiet”. Wordt zeker vervolgd!

EN VERDER

Commissie Samenleving

De commissie Samenleving begon dinsdagavond met een kennismaking met de WMO raad. Sjaak van der Pluijm trapte af en gaf aan dat hij de beoogd voorzitter is van de WMO raad. Vanaf deze plek willen wij hem alle goeds toewensen, aan de inzet van de WMO raad zal het niet liggen gezien hun enthousiasme om er met elkaar wat van te gaan maken. Ook onze nieuwe wethouder Ruud Braak gaf aan dat hij op zeer korte termijn een afspraak met de WMO raad zal hebben. Wordt vervolgd dus!

Leefbaar 3B had een gedachtewisseling op de agenda gezet met de vraag of onze commissie open staat om Jolo (http://www.jongerenbuurtbemiddeling.nl/) uit te nodigen voor een presentatie in de commissie. De algemene reactie was op hoofdlijnen of Jolo iets toe kan voegen aan het huidige jeugd- en jongerenwerk en uit welk potje moet dit betaald gaan worden. Astrid haar bijdrage was vooral gericht op het stellen van de kaders door de raad, de invulling ligt in handen van het college, haar vraag was dan ook: heeft Jolo zich al gemeld bij het juiste loket? Wethouder Ten Kate gaf aan niets van Jolo gehoord te hebben. De commissieleden besloten dat een presentatie door Jolo gewenst is en er geen actie van de kant van het college wordt verwacht tot na deze presentatie.

Het rapport “Scheidsrechter nog dirigent” van de Rekenkamer over ons rammelend subsidiesysteem kan van de commissie als hamerstuk door naar de raad. Wat ons betreft past dit rapport prima in het ingezette proces dat wij al voor ogen hadden.

De gedachtewisseling die de VVD fractie op de agenda had gezet ging over de toekomstige huisvesting van de Stichting Moslim. Per 1 januari 2012 is de huur opgezegd en alternatieven zijn er (nog) niet gevonden. De Stichting Moslim is van plan om een permanent gebouw neer te zetten, een Islamitisch cultureel centrum, maar dat heeft tijd nodig. Zelf denken ze aan een periode van maximaal 4 jaar te moeten overbruggen. We zijn ons bewust van het feit dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor het vinden van nieuwe woonruimte maar Astrid heeft het college wel gevraagd of ze bereid is zich in te spannen om alternatieve ruimte aan te bieden. Die gedachte steunde wethouder Braak, maar hij gaf ook aan dat dit lastig is iets te vinden gelet op het beperkte budget van de Stichting. Tijdens de commissievergadering Ruimte van afgelopen woensdag stelde dezelfde wethouder dat de Stichting Moslim en het college op korte termijn een intentie overeenkomst zullen tekenen voor de ontwikkeling van dit Islamitisch cultureel centrum op Wilderszijde. Hij gaf tevens aan direct in gesprek te zullen gaan over de komst van een tijdelijke gebedsruimte. De datum 1 januari 2012 is bovendien rekkelijk. Wordt dus positief vervolgd met steun van de hele raad.

De CDA fractie had opnieuw het ouderencentrum Berkel op de agenda geplaatst met de vraag of de gemeente voor een aantal jaren vaste ruimte bij Rehoboth wilde af gaan nemen tbv ouderen activiteiten. Zo kan er toch een ouderencentrum Berkel met een zekere eigen identiteit ontstaan. Zoals bekend huurt de SWL al enige ruimten in Rehoboth maar, volgens het jaarverslag van SWL, heeft deze organisatie wel een open inloop geprobeerd, maar was het geen succes. Ook heeft SWL aangegeven dat ze met het huidige activiteitenbudget aan hun plafond zitten, ze kunnen niet meer activiteiten ontwikkelen. Ook de enquête die eerder gehouden is door onze gemeente geeft aan dat er te weinig positief respons is om een zelfstandig ouderencentrum te rechtvaardigen. De PvdA blijft dus op de ingezette lijn zitten van de ontwikkeling van multifunctionele ruimtes, er komen verdere collegevoorstellen hierover die wij met belangstelling tegemoet zien.

HSL

Woensdagavond tijdens de commissie Ruimte stonden wij stil bij de brief die het ministerie van I&W op 10 september jl. stuurde aan ons college over de afspraken over de vervolgacties mbt de geconstateerde geluidshinder in Lansingerland. Wij berichtten daarover al in ons weekverslag 30 (http://berkel.pvda.nl/nieuws/nieuws/2011/week+30-2011.html ). Wij concludeerden toen dat: “Er nu eindelijk een echt gesprek tussen I&W en gemeente is over duurzame oplossingen maar dat zorgen blijven houden over het tempo waarin definitieve oplossingen worden geboden”. Onze vraag aan wethouder De Paepe was dan ook hoe hij tegen deze brief aankijkt. De wethouder gaf aan op korte termijn op deze brief te zullen reageren: “Deze brief spoort niet met het in het tijdens het overleg besprokene”. Gerard vroeg zich af of “de fase van het over en weer brieven schrijven nu niet beëindigd moet worden en of het niet beter is om als wethouder de telefoon te grijpen om belet te vragen bij minister Schultz van I&W”. Ook de minster heeft een probleem want met het voortduren van de geluidshinder in Lansingerland ligt er een bom onder de toekomstige HSL & Fyra dienstregeling. Beide bestuurlijke partijen zijn bij een snelle oplossing gebaat. Zo kan de minister zich daadkrachtig ontworstelen aan de ambtelijke kluwen om haar heen die op het oog een andere agenda heeft dan een snelle oplossing”. Desondanks vond de wethouder het woensdagavond beter om eerst nog een schriftelijke reactie te sturen. Pas daarna wil hij het echte overleg met de minister aangaan. Wordt vervolgd! (Helaas!)

TOT SLOT

Volgende week is er een vergadering van het presidium als voorbereiding op de raadsvergadering van eind oktober, wordt de raad bijgepraat over de verdere ontwikkeling van Bleizo en gaat ons PvdA afdelingsbestuur & de fractie aan de slag met de voorbereiding van een nieuw publiek debat. Daarover later meer. Verder werken wij aan de voorbereiding van de behandeling van de Programma Begroting 2012-2015 (raadscommissie behandeling op 25 oktober & raadsvergadering op 3 november 2011). Die begroting ziet er op het oog redelijk rustig uit. Maar het aantal aannames is noodgedwongen dusdanig groot dat het morgen weer helemaal anders kan zijn. Dat houdt ons natuurlijk lekker scherp!

In een volgend weekverslag (34 of 35) komen wij terug op het debat in de commissie Algemeen Bestuur over het dure contract met Irado mbt het ophalen van afval. Dat tarief is hier per huishouden zo’n 100 euro duurder dan elders in Nederland en voor 2015 zullen wij daar niet vanaf zijn omdat dan pas dit dure contract afloopt. Een niet te herstellen probleem uit een grijs verleden. De VVD fractie heeft overigens toegezegd om de “Gouden afval containers” waar zij tijdens haar verkiezingscampagne in maart 2010 goede sier mee maakte, gezien de huidige hoge goudprijs snel te gelde te zullen maken. Alle beetjes helpen!

Omdat onze PvdA soms wat in mineur is door allerlei Jobs tijdingen (laten wij in Lansingerland onze stemming niet door bederven) en onze landelijke website dezer dagen de geest heeft gegeven (kost nog enige dagen om hem op te knappen) staat ons citaat van deze week helemaal in het teken van troost & bemoediging. Met dank aan onze afdelingssecretaris Raymond Tans geven wij onze trouwe lezers graag de gelegenheid om de volgende links te openen en om, samen met de legendarische “Stem des Volks”, het weekend zingend in te gaan:

http://www.youtube.com/watch?v=9c01vRo7lAs en http://www.youtube.com/watch?v=oQV-NJMrDdI

Tot de volgende week voor ons 200ste weekverslag!

Fractie PvdA Lansingerland, 7 oktober 2011