Asielzoekers in Amsterdam, met o.a. Bram van Ojik (GL)

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 11 december 2012 20:30
plaats Amsterdam
locatie De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 Toon locatie
aanwezigen A. (Bram) van Ojik i, J.S. (Joël) Voordewind i, E.E. (Eberhard) van der Laan i e.a.
organisatie De Balie i

Er is momenteel van alles te doen rondom asielzoekers in Amsterdam. Zo werd onlangs het tentenkamp in Osdorp ontruimd door de politie. Burgemeester van der Laan had de ontruiming aangekondigd en de vluchtelingen een maand tijdelijke opvang aangeboden door heel Nederland. De asielzoekers weigerden, ze lieten zich liever arresteren dan uiteendrijven. Het grootste deel van hen verblijft inmiddels in de leegstaande Jozefkerk, die is omgedoopt tot Vluchtkerk. Inmiddels heeft wethouder Maarten van Poelgeest aangekondigd dat Amsterdam niet op illegalen gaat jagen, ook niet als het kabinet Rutte illegaliteit strafbaar stelt. Ondanks de landelijke discussie over het strafbaar stellen van illegaliteit, waarover VVD en PvdA zelfs een akkoord sloten, heeft de Amsterdamse gemeenteraad tegen strafbaarheidsstelling gestemd. Amsterdam hanteert dit beleid al jaren.

Het asielbeleid levert jaarlijks duizenden mensen op die verdwijnen in de illegaliteit. Een tentenkamp was er eerder dit jaar in Ter Apel. Het roept vragen op: hoe moet Amsterdam omgaan met vreemdelingen? En hoe verhoudt het stadsbestuur zich ten opzichte van Den Haag? Wat gebeurt er met de uitgeprocedeerde asielzoekers na ontruiming van het tentenkamp of De Vluchtkerk? En hoe voorkomen we dat uitgeprocedeerde asielzoekers op straat 'verdwijnen'?

Op deze avond praten we over en mét mensen die "geen Amsterdammer zijn" maar wel een onderdeel vormen van de stad. Hugo Logtenberg, journalist van Het Parool zal op deze avond samen met beleidsbepalers, kampbewoners, belangenverenigingen en Amsterdammers het gesprek aangaan over uitgeprocedeerde asielzoekers in onze hoofdstad.

Met onder anderen

Daniël van der Ree (gemeenteraadslid voor de VVD)

Bram van Ojik (Fractievoorzitter van Groenlinks Tweede Kamer)

Heiba Targhi Bakkali (columnist van Het Parool)

Thomas Spijkerboer (hoogleraar migratierecht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam)

  • Joël Voordewind heeft helaas afgezegd

Over Het Stadsgesprek

Het Parool en De Balie geven Amsterdam een stem met de gloednieuwe programmaserie Het Stadsgesprek. Tijdens deze maandelijkse bijeenkomsten wordt er gedebatteerd over een thema dat de stad raakt, met uiteenlopende sprekers uit de politiek, wetenschap, sport, journalistiek en het bedrijfsleven, maar bovenal betrokken en trotse Amsterdammers. De presentatie is in handen van Hugo Logtenberg, journalist van Het Parool.

Foto: Dida Mulder. Meer foto's van Dida Mulder zullen tijdens het debat te zien zijn.


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...