Kamervragen over sluiting centrale Buggenum

Met dank overgenomen van A.H. (Agnes) Mulder i, gepubliceerd op woensdag 21 november 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: CDA

Vragen van de leden Mulder/Knops (CDA) aan de minister van Economische Zaken, over het bericht ‘Leudal teleurgesteld over sluiting centrale Buggenum’ (Limburg1).[1]

Vraag 1

Wat is uw analyse over de mogelijke sluiting van de Willem-Alexander Centrale in Buggenum waarbij de arbeidsplaatsen van 130 werknemers, en daarnaast ook nog eens circa 125 indirecte banen, in de regio Midden-Limburg op het spel staan?

Vraag 2

Wat zijn de mogelijkheden van de Minister om te zorgen dat deze centrale, in zijn soort een uiterst efficiënte kolenvergassingsinstallatie, die al 10 jaar energie opwekt met biomassa, behouden blijft voor de gemeente Leudal en daarop aan te dringen bij Vattenfall?

Vraag 3

Wat vindt u van het feit dat vooral het innovatieve gebruik van biomassa in deze energiecentrale een reden is om deze centrale te sluiten, terwijl meer vervuilende energiecentrales blijven draaien? Over welke instrumenten beschikt u om deze situatie om te keren, zodat eerst de meest vervuilende energiecentrales dicht gaan en daarna eventueel pas de relatief schone centrale zoals de Willem-Alexander Centrale in Buggenum?

Vraag 4

Vandaag, 21 november, wordt een overeenkomst ondertekent om de haalbaarheid te onderzoeken om een grote bio-energiecentrale te vestigen op het bedrijventerrein waar momenteel de Willem-Alexander Centrale gevestigd is. Bent u bereid in de contacten met Vattenfall onder de aandacht te brengen dat het zinvol is nader te onderzoeken of een verbinding gemaakt kan worden tussen dit voor de regio belangwekkende initiatief en het voortbestaan van een duurzaam producerende Willem-Alexandercentrale?

Vraag 5

Kan de Minister aangeven welke gevolgen de eventuele sluiting van de Willem-Alexander Centrale heeft voor de leveringszekerheid van elektriciteit op de Nederlandse energiemarkt? Bereiken u signalen dat ook andere energiecentrales in Nederland mogelijk binnenkort gesloten gaan worden?

[1] Limburg 1: //www.l1.nl/nieuws/197269-leudal-teleurgesteld-over-sluiting-centrale-buggenum 19-11-2012