Banningprijs 2012. Eerlijk delen; waarom?, Amsterdam

datum 18 november 2012 16:00 - 18:00
plaats Amsterdam
aanwezigen W.J. (Wouter) Bos i, R.A. (Ruud) Koole i, W.D. (Wimar) Bolhuis i e.a.
organisatie Wiardi Beckman Stichting (WBS)

Sociaal-democratie

Een urgent thema: solidariteit staat onder druk in de neoliberale wind die al jaren over de wereld waait. Het woord roept zelfs negatieve reacties op. Daarom verdient het ideaal van solidariteit opnieuw doordenking.

Oud-PvdA leider Wouter Bos zal op zondagmiddag 18 november 2012 om 16 uur in de Rode Hoed in Amsterdam de Banningprijs 2012 uitreiken. Er zijn vier genomineerden. Iedereen is van harte welkom, de toegang is gratis.

Wouter Bos is voorzitter van de jury voor de Banningprijs 2012 Hij gaat met de prijswinnaar en genomineerden in gesprek over het thema van de prijs van dit jaar ‘Eerlijk delen, waarom eigenlijk’.

De tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs van duizend euro is ingesteld door de Vereniging van Zingeving en Democratie (Zingeving.net). De andere genomineerden ontvangen een geldbedrag van € 250,-.

De vier genomineerden voor de Banningprijs 2012 zijn, in alfabetische volgorde:

  • Jamila Aanzi en Kirsten van den Hul met ‘& nu: tijd voor inclusief denken 2.0’
  • Allard Amelink met ‘De schijnsolidariteit voorbij’
  • Wimar Bolhuis met ‘Solidariteit doen we samen, maar wie zijn WE eigenlijk?’
  • Jasper Lukkezen met ‘Ieder voor zich baat niemand, over de externaliteiten van de neoliberale ideologie’.

De vier essays worden met het juryrapport gepubliceerd in een brochure die aan het eind van de prijsuitreiking beschikbaar is.

Aan de uitreiking van de Banningprijs gaat in de Rode Hoed een bijeenkomst vooraf van de Banning Werkgemeenschap waar u eveneens van harte welkom bent. Om 14.30 uur spreken Rob Hartmans en Ruud Koole over het jaarthema van de Banning Werkgemeenschap ‘Wat is een goede samenleving’.

Rob Hartmans publiceerde onlangs het boek ‘Vijandige broeders?’ Daarin toont hij zich een groot kenner van Willem Banning, wiens denken en betekenis volgens hem zwaar is onderschat. Hartmans zal een beeld schetsen van Bannings ideeën over mens en samenleving.

Eerste Kamerlid Ruud Koole was lange tijd voorzitter van de PvdA. Hij was een van de auteurs van het geldende beginselmanifest van de PvdA. Hij spreekt over de hedendaagse sociaaldemocratie en het goede leven.

De bijeenkomst wordt zondagmiddag 18 november gehouden in De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam. Zaal open 14 uur, Aanvang 14.30 uur. Om 16.00 uur reikt Wouter Bos de Banningprijs 2012 uit.


1.

Meer over...