Maidenspeech: 'vertrouwen moet de basis zijn'

Met dank overgenomen van A.H. (Agnes) Mulder i, gepubliceerd op donderdag 27 september 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: CDA

Gisteren hield Tweede Kamerlid Agnes Mulder haar maidenspeech. Dit deed zij tijdens een debat over de instelling van een nieuwe autoriteit, namelijk de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Agnes Mulder sprak tijdens haar inbreng over dienend leiderschap. ‘Dienend leiderschap is een levenshouding en gaat uit van het geven van vertrouwen aan je medewerkers of in ons geval aan de samenleving. Door mensen vertrouwen te geven, worden ze sterker, ontwikkelen zij zich en nemen ze verantwoordelijkheid’, aldus Mulder. Voor het CDA is vertrouwen de basis, en niet controle.

Toch steunt het CDA de oprichting van de Autoriteit Consument en Markt. Deze autoriteit levert een bezuiniging op en zorgt er ook voor dat er efficiënter gewerkt wordt. Daarnaast is het in lijn met de wens van het CDA voor een kleinere overheid. Er worden drie controleorganen samengevoegd: de Nationale Mededingingsautoriteit, de Onafhankelijke Post en de Telecommunicatie Autoriteit (OPTA).

Mulder stelde de regering nog wel een aantal vragen. Het wetsvoorstel wordt in twee delen behandeld en dat vindt het CDA nogal vreemd. Mulder vroeg dan ook aan demissionair minister Verhagen wanneer het andere deel wordt behandeld en wat de gevolgen zijn van het eventueel niet in werking treden van dat tweede materiële deel waarin ook de taken van de nieuwe organisatie worden vastgelegd.