CDA komt op voor kleine zelfstandigen

Met dank overgenomen van A.H. (Agnes) Mulder i, gepubliceerd op woensdag 24 oktober 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Agnes Mulder

Het toestaan van meer koopzondagen is nadelig voor kleine zelfstandigen. Dat is het belangrijkste bezwaar van het CDA tegen de wijziging van de winkeltijdenwet, die vandaag in de Tweede Kamer werd behandeld. De wijziging moet het mogelijk maken dat gemeenten voortaan zelf bepalen hoeveel koopzondagen er per jaar mogen zijn.

Woordvoerder Agnes Mulder: “Meer koopzondagen is in het voordeel van grootwinkelbedrijven en is nadelig voor kleine zelfstandigen. De Blokkers, Hema’s en V&D’s van deze wereld zal het niet veel uitmaken. Zij zullen de extra kosten kunnen dragen. Hun directeuren staan zelf niet in de winkel. De kleine ondernemers hebben die luxe niet, die moeten op zondag wel zelf achter de toonbank. Zij hebben geen enkele behoefte aan meer koopzondagen. De omzet neemt niet toe, maar er komen wel veel extra kosten voor lonen, gas, water, en licht bij. En de ondernemer krijgt geen enkele rust meer.”

Het CDA is om meer redenen tegen de uitbreiding van de winkeltijdenwet. De belangen van de honderdduizenden winkelmedewerkers die nu op zon- en feestdagen op moeten komen draven, zijn namelijk niet meegenomen bij de voorgestelde wijziging. Ook hun stem wil het CDA bij de besluitvorming vertegenwoordigd zien. Verder stelt het CDA zich de vraag: Welk probleem lossen we hiermee op? Mulder: “Wij vinden dat er alleen wetten moeten worden gemaakt of aangepast als er een probleem mee wordt opgelost. Voor zover ik kan zien is er geen grote groep mensen die het een groot probleem vindt dat hij of zij niet iedere zondag een winkel kan binnenlopen.”