Presentatie Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2012, Den Haag

Tweede Kamer verhuizing
Tweede Kamer
datum 20 november 2012 16:00
plaats Den Haag
locatie Gebouw Tweede Kamer i Toon locatie
zaal Oude Zaal van de Tweede Kamer
aanwezigen Th.C. (Thom) de Graaf i e.a.

Op 20 november 2012 verschijnt het nieuwe Jaarboek Parlementaire Geschiedenis2012. Thema van deze editie is: De Verenigde Staten van Europa.

Europa is voorpaginanieuws sinds het uitbreken van de eurocrisis in het voorjaar van 2010. Landen als Griekenland maar ook Spanje en Italië kampen met nijpende financieel-economische problemen. Hierdoor steeg het thema Europa op de politieke agenda en speelde het een prominente rol in de verkiezingscampagne.

De filosoof en historicus Frank Ankersmit beantwoordt in een inleidend essay op dit jaarboek de vraag waarom politici geen ideaal Europees toekomstbeeld meer durven te schetsen en voortdurend achter de feiten aanlopen. De politicoloog Bob Reinalda beschrijft de ontwikkeling van de eerste intergouvernementele organisatie, de Centrale Commissie voor de Rijnvaart. De historicus Leon van Damme analyseert de rivaliteit tussen Tweede Kamerleden en Nederlandse Europarlementariërs, en de Leidse juriste Ankie Broekers-Knol, tevens lid van de Eerste Kamer voor de VVD, onderzoekt de voortrekkersfunctie van de Eerste Kamer ten aanzien van de behandeling van Europese vraagstukken. De historica Hilde Reiding bestudeert hoe de Nederlandse politiek omging met de uitbreidingen van de Europese Unie en Wim van Meurs laat zien hoe het Nederlandse parlement is omgegaan met de democratische controle van de Europese Raad. Staatsrechtgeleerde Wim Voermans ten slotte stelt de vraag welke lessen we kunnen trekken uit het ‘nee' tegen de Europese grondwet.

In het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis komen historici, politicologen, juristen, journalisten en (oud-)politici aan het woord over uiteenlopende onderwerpen uit de parlementaire geschiedenis. Het bevat artikelen, bronnenpublicaties, een spraakmakend Kamerdebat, interviews met politici, necrologieën, boekbesprekingen en een kroniek van het afgelopen parlementaire jaar.

Bron: Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, Radboud Universiteit Nijmegen


1.

Meer over...