Rob Hartmans en Ruud Koole over het goede leven, Amsterdam

datum 18 november 2012 14:30
plaats Amsterdam
locatie De Rode Hoed Toon locatie
aanwezigen W.J. (Wouter) Bos i, R.A. (Ruud) Koole i e.a.
organisatie De Rode Hoed

TAGS: Prijsuitreiking

Op zondagmiddag 18 november spreken Rob Hartmans en Ruud Koole over het jaarthema van de Banning Werkgemeenschap ‘Wat is een goede samenleving’.

Hartmans gaat in op ‘Banning en het goede leven’, terwijl Koole de hedendaagse sociaaldemocratie en het goede leven behandelt.

Zelfstandig journalist en historicus Rob Hartmans publiceerde onlangs het boek ‘Vijandige broeders?’ Daarin toont hij zich een groot kenner van Willem Banning, wiens denken en betekenis volgens hem zwaar is onderschat. Hartmans zal een beeld schetsen van Bannings ideeën over mens en samenleving en aangeven in hoeverre zijn oplossingen nog actualiteitswaarde hebben.

‘Het geweldig probleem, dat zich de ganse voorbijgegane eeuw aan de denkende geest heeft opgedrongen, dat steeds ernstiger zal worden met de ontwikkeling der individuen en der samenleving, is dat van de verhouding van de enkele mens tegenover de gemeenschap,’ aldus Willem Banning in 1913. Negenennegentig jaar later hebben deze woorden nog niets aan actualiteit ingeboet. Integendeel, in deze hoogtijdagen van individualisme en consumentisme lijkt het harder nodig dan ooit dat er wordt nagedacht over de verhouding tussen individu en samenleving.

Voor Banning was het ‘goede leven’ niet louter een individuele zaak, maar was dit onmogelijk zonder een gezonde dosis gemeenschapszin. De mens heeft niet alleen rechten, maar ook plichten; het gaat niet alleen om individuele ontplooiing en vooruitgang, maar ook om ‘dienstbaarheid’.

Eerste Kamerlid Ruud Koole was lange tijd voorzitter van de PvdA. Hij was een van de auteurs van het geldende beginselmanifest van de PvdA. Hij spreekt over de hedendaagse sociaaldemocratie en het goede leven.

Aan het slot van de middag reikt oud-PvdA leider Wouter Bos de Banningprijs 2012 uit aan een van de vier genomineerden. Wouter Bos is voorzitter van de jury voor de Banningprijs 2012 Hij gaat met de prijswinnaar en genomineerden in gesprek over het thema van de prijs van dit jaar ‘Eerlijk delen, waarom eigenlijk’.

De tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs van duizend euro is ingesteld door de Vereniging van Zingeving en Democratie (Zingeving.net). De andere genomineerden ontvangen een geldbedrag van € 250,-.

Organisatie: Vereniging voor Zingeving en Democratie


1.

Meer over...