Aan de slag

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op vrijdag 15 oktober 2010.

Het is een lange weg geweest. Heel wat hobbels moesten genomen worden. Maar nu is het dan toch zover dat een nieuw kabinet aan de slag kan. Gisteren is het kabinet Rutte-Verhagen aangetreden. Het is een ploeg mensen waarvan velen kunnen bogen op een stevige politieke en bestuurlijke ervaring. Dat kan het kabinet nog goed van pas komen. Een sterke ploeg is hard nodig in deze economisch en politiek roerige tijd.

Wat je er ook van vindt, het is een feit dat de nieuwe politieke samenwerking tussen VVD, CDA en PVV meer dan andere coalities recht doet aan de verkiezingsuitslag. De grootste winnaar (PVV) en de grootste partij (VVD) maken er immers deel van uit.

Het is lang betwijfeld of dit kabinet er wel echt zou komen. De meerderheid waarop het steunt in de Tweede Kamer is krap. De politieke samenwerking met de PVV van Wilders bleek voor het CDA een splijtende kwestie. Na een zinderend congres heeft de gehele CDA-fractie uiteindelijk het groene licht gegeven. Duidelijk is wel dat de uitvoering van het regeer- en gedoogakkoord door deze fractie met meer dan normale waakzaamheid zal worden gevolgd.

In de dagen dat het nog spannend was waar het CDA zou uitkomen, is er in de media het nodige gespeculeerd over de positie van de SGP. Zouden de twee SGP-zetels niet het gat kunnen vullen, dat zou ontstaan als 2 CDA kamerleden zouden afhaken? Wij hebben daarop steeds helder aangegeven dat wij de verwachting hadden dat de CDA-fractie er met elkaar zouden uitkomen. Zo hoort het ook! Temidden van dit rumoer is er ook niet met de SGP gesproken over een ‘noodverband’, nog daargelaten dat dit ook al snel zou wringen met de opdracht van de informateur Opstelten om een CDA-VVD kabinet met gedoogsteun van uitsluitend de PVV te onderzoeken. De conclusie is daarmee zonneklaar, dat de SGP geen gedoogpartner van het nieuwe kabinet is.

Natuurlijk is het niet verboden rekening met ons te houden. Integendeel! wij staan met overtuiging voor ons verkiezingsprogramma. Hoe meer daarvan overgenomen wordt en “met een schuin oog” naar de SGP wordt gekeken, hoe liever het ons is.

Maar onze positie tegenover het nieuwe kabinet is en blijft die van een onafhankelijke partij. Wij hebben niet getekend voor een regeerakkoord en niet voor een gedoogakkoord. Met enthousiasme hopen we de voor de SGP kenmerkende onafhankelijke, constructief-kritische houding voort te zetten. Niet met botte bijlen zwaaien, maar steunen waar wij voor zijn en afwijzen waar we tegen zijn. Zo eenvoudig is het.