In de Waalse Kerk

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op dinsdag 18 november 2008.

Weer een zeer gevarieerde dag vandaag. Op onze fractievergadering vanmorgen heb ik nog een aantal punten kunnen inbrengen, die ik gisterenavond op een SGP-spreekbeurt in Rijssen meekreeg. Het is altijd weer nuttig om vanuit de achterban concrete knelpunten aangereikt te krijgen. Of het nu gaat om de gevolgen van de fijnstofrichtlijnen voor de kippenhouders, de rompslomp rond een persoonsgebonden budget, of de mogelijkheden voor kinderen met diabetes om in het ‘gewone’ onderwijs te blijven: het zijn allemaal duidelijke en concrete punten die gisterenavond naar voren werden gebracht.

Tussen de middag mocht ik samen met ds. Driessen uit Den Haag het woord voeren bij een zogenaamde residentiepauzedienst. Dat is een bijeenkomst die regelmatig op de derde dinsdag van een maand wordt belegd, waarop een predikant en een politicus het woord voeren naar aanleiding van een Bijbelgedeelte. Ik vind het altijd fijn om aan zo’n bijeenkomst mee te werken. Het stimuleert ook altijd tot verdieping in het overdenken van woorden uit de Bijbel. Deze keer was het thema “De Heere regeert”, naar aanleiding van Openbaring 4. Het is een gedeelte waaruit in het bijzonder Gods ontzagwekkende, glorieuze Majesteit en macht spreekt. Wie zou die hoogste Majesteit, dan niet met eerbied prijzen?

Vanmiddag waren er de nodige spoeddebatten. Onder meer over het onvermijdelijke aftreden van minister Vogelaar, nadat haar eigen partij geen vertrouwen meer had in haar functioneren. Ik ben benieuwd of de wisseling van de wacht nog tot duidelijke veranderingen in het kabinetsbeleid op het integratieterrein zal leiden. Dat zou zeer welkom zijn. Vanavond staat nog een debat op de agenda over de begroting van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Bouwen en bewaren!

Maar eerst moet nog een spoeddebat over de economische gevolgen van de kredietcrisis worden afgerond. ’t Zal wel weer een latertje worden.