Globalisering

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op zaterdag 15 november 2008.

‘Globalisering’ was het thema van een SGP-bijeenkomst die gisterenavond in Werkendam werd gehouden. Samen met PvdA-kamerlid Boelhouwer en ondernemer Hoogendoorn dachten we na over de gevolgen van het wereldwijd vervagen van de grenzen.

Globalisering is geen verschijnsel waar je eenvoudig voor of tegen kunt zijn. Het is een niet te ontkennen werkelijkheid. Wel is er de overheidstaak om regulerend op te treden. Het wereldwijd maken of worden van zaken heeft ook nadelen. Mensenhandel, kinderporno en dergelijke profiteren ook van de versnellingen in communicatie en transport. Daar moet intensief tegen opgetreden worden.

Het was een interessante avond. Een goed idee om dit brede thema eens als uitgangspunt voor een avond te houden.

Ik verveel me deze dagen bepaald niet. Aanstaande maandagavond heb ik een spreekbeurt in Rijssen. Vanmiddag mocht ik te gast zijn bij een grote jongerenbijeenkomst van de Hersteld Hervormde Kerk, die in Amersfoort werd gehouden. Daar heb ik twee keer een workshop geleid over de dreiging van de Islam. Het was heel boeiend om interactief met dit thema bezig te zijn. We hebben gesproken over de donkere kanten van de Islam, zoals die helaas in nogal wat landen aan den lijve ervaren worden door christenen. Maar ook over de dreiging van het seculiere gedachtengoed in Nederland, die de vrijheid om God naar Zijn Woord te dienen bedreigd. Het is altijd goed om in deze samenhang hierover te spreken.