Hoe dichter bij de Kroon...

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op donderdag 13 november 2008.

De hoofdmoot van deze dag is de begroting Buitenlandse Zaken. Deze keer heb ik nogal veel tijd besteed aan onderwerpen op het terrein van ontwikkelingssamenwerking. Door middel van een amendement hebben wij extra geld en inzet gevraagd voor de verbetering van de positie van kwetsbare (wees)kinderen.

Eerst was er vanmorgen nog een spoeddebat met staatssecretaris Aboutaleb. Hij had zich laten verleiden om een partijpolitiek mailtje van de PvdA- Tweedekamer-fractie aan gemeenteraadsfracties mee te ondertekenen, waarin een spectaculaire PvdA-actie voor de minima voor het voetlicht werd gebracht.

Dat werd hem terecht kwalijk genomen. Hoe dichter bij de Kroon, hoe minder partijman. Dat is uitdrukking die het gezonde dualisme tussen Kamer en kabinet onderstreept. De staatssecretaris - aankomend burgemeester van Rotterdam - heeft ruiterlijk erkend dat hij deze mail niet had moeten mee-ondertekenen. Het lesje dat hij hiermee leert, kan hij evenwel goed meenemen naar Rotterdam. Ook de kracht van een door de Kroon benoemde burgemeester is immers om boven de partijen te staan.