Pooierboys

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op woensdag 12 november 2008.

Pooierboys

Vanmiddag debatteerden we over de aanpak van mensenhandel - de moderne slavernij waardoor vrouwen vanuit landen als Bulgarije en Nigeria onder valse voorwendselen naar Nederland worden gelokt, om uiteindelijk in de prostitutie terecht te komen. Nota bene vaak nog in bordelen waarvoor een keurige vergunning is afgegeven!

Het is duidelijk en terecht dat de aanpak van mensenhandel hoog op de agenda staat. We moeten er wel goed op letten dat dit niet alleen op papier zo is, maar ook in alle politiekorpsen terug te herkennen is. Er is een tekort aan rechercheurs en er zijn heel veel zaken die aangepakt moeten worden. Bovendien geldt dat bij heel veel andere misdrijven de ‘overlast’ en de slachtoffers veel duidelijker zichtbaar zijn. Het risico blijft daarom wel degelijk dat de bestrijding van vrouwenhandel in de praktijk te weinig aandacht krijgt.

Er wordt nog wel eens de term ‘loverboys’ gebruikt om hebzuchtige jonge mannen aan te duiden die ook in Nederland zelf meisjes met lieve woorden en cadeautjes inpalmen, maar ze uiteindelijk in de prostitutie brengen. Het gebruik van de term ‘loverboy’ is eigenlijk misleidend vriendelijk voor deze zwaarcriminele praktijken van mensenhandelaren. De minister van Justitie stelde vanmiddag daarom voor de term ‘pooierboys’ te gebruiken. Dat lijkt mij inderdaad een betere term!