Geen winning schaliegas in Nederland

Met dank overgenomen van L. (Liesbeth) van Tongeren i, gepubliceerd op vrijdag 10 augustus 2012.

GroenLinks wil dat er in Nederland geen winning van schaliegas plaatsvindt. Er is te weinig bekend over de risico’s voor mens en milieu. In plaats daarvan moet Nederland werk maken van schone energie. Tijdens de overgangsperiode moet aardgas efficiënt worden ingezet. Dat voorstel doet GroenLinks vandaag in verschillende steden tijdens een protestactie tegen de winning van schaliegas.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “Ik vind dat de vergunningen die voor schaliegas zijn aangevraagd moeten worden afgewezen. In plaats van de laatste restjes gas met geweld uit onze bodem te wrikken, zouden we juist nu moeten omschakelen naar het winnen van schone energie.”

In Nederland zijn vergunningen aangevraagd die ongeveer een derde van het gehele land beslaan. De methode van schaliewinning is echter zeer controversieel. Het gas zit in kleine bellen in de ondergrond. Om de aardlagen te breken worden grote hoeveelheden water gemengd met chemicaliën en vervolgens de grond ingespoten. Het afvalwater dat overblijft, is giftig en bedreigt niet alleen ons grond- en drinkwater maar ook de natuur.

Op acht plaatsen in het land wordt vandaag actie gevoerd tegen het boren naar schaliegas. Van Tongeren is aanwezig bij een protestactie bij de Utrechtse vestiging van Lush. Kandidaat-Tweede Kamerlid Niels van den Berge gaat voor de actie naar Rotterdam. Mensen kunnen ter plekke een petitie tekenen van Stichting Schaliegasvrij Nederland.