Strijd Noord-Holland tegen windmolens ‘verloren gevecht’

Met dank overgenomen van L. (Liesbeth) van Tongeren i, gepubliceerd op woensdag 5 september 2012.

GroenLinks vindt de strijd van de provincie Noord-Holland tegen windmolens een verloren gevecht. Dit stelt Tweede-Kamerlid Liesbeth van Tongeren naar aanleiding van het bericht in de Telegraaf van woensdag. Het provinciebestuur van CDA, VVD, D66 en PvdA wil voor het eind van het jaar een algeheel verbod voor nieuwe turbines op land. Van Tongeren doet vandaag een oproep aan PvdA en D66 in de Tweede Kamer om het landelijk moratorium op windmolens op te heffen.

Van Tongeren: “Dit is bizar. Een totaal gebrek aan groene ambitie van partijen als VVD en CDA. En dat D66 en PvdA hier aan meewerken, laat wel zien dat zij de urgentie van omschakeling naar schone energie ook niet inzien. De strijd van Noord-Holland tegen windmolens is een strijd tegen de toekomst. Terwijl het provinciebestuur de ogen sluit voor het feit dat olie en fossiele brandstoffen vervuilen en opraken, roep ik mijn collega’s in de Kamer op samen voor wind op land te kiezen.”

Begin juli steunde een meerderheid in de Tweede Kamer een motie voor een landelijk moratorium op windmolens. GroenLinks was van begin af aan fel tegenstander van deze motie. De partij vindt dat windenergie in tijden van crisis juist prioriteit moet zijn: het is schoon, betaalbaar en levert groene banen op.

Amsterdams wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening, Grondzaken, Klimaat en Energie) stelt in reactie op de berichtgeving dat hij zijn ambities voor de stad - ondanks een verbod van de provincie - niet bij zal stellen. De Amsterdamse gemeenteraad bespreekt vandaag haar windplan. In de raad is veel politieke steun voor windmolens. Amsterdamse ondernemers hebben bovendien aangegeven graag windmolens bij te bouwen, bijvoorbeeld in het havengebied.

Van Poelgeest: “Als je goede, redelijke mogelijkheden hebt om groene energie op te wekken, dan kan ik niet aan mijn kinderen uitleggen waarom we dat nalaten. Van CDA en VVD wisten we al wel dat zij de ogen sluiten voor de toekomst. Maar van D66 en PvdA had ik het eerlijk gezegd niet verwacht. Dat stelt me dan ook teleur. Gelukkig kunnen we hier in Amsterdam wel op hun steun rekenen.”

GroenLinks voerde vanochtend een windmolenactie voor Amsterdam CS en bij het Haarlems provinciehuis. Hier stonden twintig windmolens van 1,5 meter hoog opgesteld, die in Amsterdam symbolisch door Van Poelgeest aan Van Tongeren werden overhandigd. Die pakte met een aantal vrijwilligers vervolgens de trein naar Haarlem, waar het provinciebestuur zetelt.