Zorgen over geweld tegen militairen Curaçao

Met dank overgenomen van A. (André) Bosman i, gepubliceerd op donderdag 6 oktober 2011.

DEN HAAG - De VVD en de PVV willen opheldering van het kabinet over berichten dat criminelen op Curaçao het hebben voorzien op Nederlandse militairen en hun gezinnen. De marinekolonie op het eiland is doodsbang voor de criminelen, die geweld zouden gebruiken tegen schoolgaande Nederlandse jongeren en geregeld woningen van de militairen zouden overvallen, meldde De Telegraaf eerder.

„Dit kan natuurlijk echt niet. Onze militaire gezinnen moeten daar in veiligheid kunnen leven”, stelde VVD-Tweede Kamerlid André Bosman donderdag. Als de politie die veiligheid niet kan garanderen, vraagt hij zich af waarom Nederland jaarlijks nog miljoenen euro investeert in de Curaçaose recherche en de bestrijding van criminaliteit. Bosman zegt steeds meer signalen te krijgen dat het de laatste tijd onveiliger op het eiland is geworden, waardoor de marechaussee extra moet patrouilleren bij de marinekolonie.

De PVV wil ook uitleg van de ministers Hans Hillen (Defensie) en Piet Hein Donner (Koninkrijksrelaties). De partij wil onder meer weten of er een verband bestaat tussen het toenemend aantal roofovervallen die op Nederlanders zijn gericht en „de toegenomen haat van de lokale bevolking ten opzichte van de macamba's, de blanke Nederlanders”. Ook moeten de ministers ingaan op de situatie op Aruba, waar Nederlandse militairen en hun gezinnen volgens de PVV ook steeds meer te maken krijgen met criminelen.