VVD Tweede Kamerleden doen innovatief Zeeland aan

Met dank overgenomen van A. (André) Bosman i, gepubliceerd op donderdag 21 juni 2012.

VVD TWEEDE KAMERLEDEN DOEN INNOVATIEF ZEELAND AAN

28 maart 2012

DEN HAAG - Een delegatie van VVD Tweede Kamerleden brengt vrijdag 22 juni een bezoek aan de provincie Zeeland. André Bosman, Zeeuws Kamerlid voor de VVD, zal samen met onder meer Johan Houwers en Afke Schaart verschillende Zeeuwse bedrijven aandoen die gespecialiseerd zijn in het kweken van zeedieren, zoals tong, schaaldieren en tarbot.

De drie liberalen willen meer te weten komen over hoe de traditionele vissector gekoppeld wordt aan economie, innovatie en aan duurzaamheid. Wat maakt deze bedrijven zo innovatief? Maar de VVD’ers willen ook weten tegen welke overbodige regelgeving deze bedrijven aanlopen en hoe ze dit oplossen. 'Zeeland is een provincie van doeners en niet van klagers. Daarom is het goed om dit ook een keer onder de aandacht te brengen’, aldus delegatieleider André Bosman.

‘Zeeland en visserij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden’, vult Johan Houwers aan. ‘Behalve de zee- en kustvisserij staat Zeeland vooral bekend als distributeur van schelpdieren. De marketing is van groot belang, zoals de zeer bekende ‘Zeeuwse mossel’. Daarnaast is de ontwikkeling van de mosselzaadinvang-installaties (MZI’s) is een goed voorbeeld van innovatie’.

‘Goed onderwijs draagt bij aan de gewenste ontwikkelingen op de Zeeuwse arbeidsmarkt en de aanwezige kennisinstellingen in Zeeland geven een impuls aan de regionale economie’, stelt Afke Schaart. ‘Maar als gevolg van de vergrijzing van de beroepsbevolking wordt ook in Zeeland binnen enkele jaren een stabilisatie en afname van de beroepsbevolking verwacht. Dit betekent dat vrijwel alle sectoren in steeds sterkere mate zullen kampen met een tekort aan gekwalificeerd personeel. Daarom zijn kennis en innovatie zo ontzettend belangrijk’.

‘Ik ben trots op de lage werkloosheid, men wil en gaat in Zeeland aan de slag, maar het is ook een risico omdat men niet genoeg capaciteit heeft voor het werk van de toekomst’, besluit Bosman.