EP roept op tot openheid onderhandelingen ACTA

Met dank overgenomen van J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, gepubliceerd op zaterdag 13 maart 2010, 12:56.

in Nieuws

Vandaag heeft het Europees Parlement vrijwel unaniem een resolutie aangenomen waarin de Europese Commissie en de EU-lidstaten worden opgeroepen om per direct openheid van zaken te geven als het gaat om het veelbesproken Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) en de geheime onderhandelingen hierover. Het gebrek aan transparantie is tegen het zere been van het Europees Parlement.

VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert: "Vergaande speculaties over de mogelijke inhoud (met als gevolg de nodige ophef) ontstaan juist omdat de ACTA-stukken en onderhandelingen geheim zijn. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn. Het Europees Parlement wordt geacht om, aan het einde van de rit, instemming te verlenen. Toegang tot informatie over de laatste stand van zaken is dan ook van belang."

Hennis-Plasschaert heeft de Europese Commissie middels schriftelijke vragen om opheldering gevraagd:

  • 1. 
    Kan de EC aangeven of zij van mening is dat openheid de voorkeur heeft boven de welbekende 'achterkamers'? Zo nee, waarom niet?
  • 2. 
    Is de EC het met mij eens dat vergaande speculaties over de mogelijke inhoud (met als gevolg de nodige ophef) juist ontstaan omdat de ACTA-stukken en onderhandelingen geheim zijn? Zo nee, waarom niet?
  • 3. 
    Is de EC van plan een pro-actieve houding aan te nemen en aldus andere partijen te overtuigen van de noodzaak om transparant te zijn? Zo nee, waarom niet?
  • 4. 
    Klopt het dat de civiele paragraaf is geschreven door de VS en derhalve verdacht veel lijkt op de omstreden Amerikaanse auteursrechtenwetgeving, de Digital Millennium Copyright Act?
  • 5. 
    Gesteld wordt dat Europeanen niet bang hoeven te zijn dat hun laptop of mp3-speler aan de grens wordt doorzocht. Er is namelijk onderhandeld over het 'vrijstellen van persoonlijke bagage'. Kan de EC aangeven wat dit precies betekent? Zo nee, waarom niet?
  • 6. 
    Klopt het dat de EC heeft gemeend zich op 'grappige' wijze te moeten uitlaten over de volgende stakeholdersbijeenkomst, e.g. "bij voorkeur in een voetbalstadion zodat alle supporters van het bekritiseren van ACTA gehuisvest kunnen worden"?
 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Jeanine Hennis-Plasschaert