Overleg over de Euro

Met dank overgenomen van M.G.J. (Mark) Harbers i, gepubliceerd op dinsdag 7 december 2010, 12:19.

in VVD, Mark Harbers, Financiën, Euro

Op donderdag 3 december is door de woordvoerders Financiën met Minister Jan Kees de Jager vergaderd over de maandelijkse bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën op 6 en 7 december aanstaande.

Tijdens dit debat benadrukte de VVD dat de afgelopen weken en dagen erg onrustig zijn geweest op de financiële markten en dat deze rust nu enigszins lijkt te zijn wedergekeerd. Mark Harbers gaf echter ook aan dat het belangrijk is dat moet worden voorkomen dat na weken van onrust vanwege Ierland nu moet worden voorkomen dat diezelfde onrust zich manifesteert inzake de situatie in Portugal en Spanje. De VVD pleit voor het opwerpen van een dam zodat niet nog meer landen in de problemen komen en het ‘besmettingsgevaar’minimaal blijft. De druk op Portugal en Spanje zou moeten worden opgevoerd om hun begrotingen op zeer korte termijn op orde te krijgen.

Na alle maatregelen die zijn genomen pleit de VVD ervoor dat Nederland zwaarder inzet op versterking van de preventie in het Stabiliteits- en Groeipact (SGP) tot (nagenoeg) automatische sancties. Er zou bij de herziening van het pact een sterker pact moeten worden gevormd waarin veel meer aandacht is voor budgetdiscipline.