Verkiezingen 12 september - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Vrijdag 27 november 2020
kalender

Verkiezingen 12 september

Met dank overgenomen van M.G.J. (Mark) Harbers i, gepubliceerd op vrijdag 31 augustus 2012, 12:19.

in VVD, Politiek, Mark Harbers, Financiën | Reageren

In Nederland hebben volgende generaties het altijd beter gehad dan de vorige. Nog altijd is Nederland één van de mooiste, meest sociale en welvarende landen ter wereld. Die welvaart is echter niet vanzelfsprekend, maar breekbaar gebleken. Willen we haar voor de toekomst behouden, dan zullen we nu moeten handelen. Dan zullen we de concurrentie met andere landen aan moeten gaan. Want niemand gúnt ons zomaar onze verworvenheden zoals zorg voor iedereen, een vangnet voor wie niet werken kan en toegang tot hoger onderwijs voor eenieder. We zullen ze stuk voor stuk moeten verdienen. Dát is de uitdaging voor de huidige generatie.

Kabinet Rutte I voelde deze verantwoordelijkheid. Het heeft het mes gezet in de uitgaven van de overheid. Is begonnen de sociale stelsels te hervormen. Heeft burgers meer eigen verantwoordelijkheid gegeven. Want we kunnen de crisis niet oplossen door schulden te maken en naar de overheid te kijken. Nederland is niet gebouwd op de pof en op het vooruitschuiven van moeilijke beslissingen. Nederland is gebouwd op keihard werken en aanpakken. Op het besef dat je zelf eerst je geld moet verdienen, voordat je het uit kunt geven.

Wij kunnen die uitdaging aan. Omdat het moet. En omdat als 17 miljoen Nederlanders er samen de schouders onder zetten we elke storm doorstaan. We krijgen er bovendien een mooier en beter Nederland voor terug. Een Nederland waar mensen vrij zijn om iets van hun leven te maken. Een Nederland waar mensen zelf verantwoordelijkheid nemen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor elkaar. Een Nederland waar kansen te over zijn en steeds meer mensen deze kansen benutten. Een Nederland dat niet meer uitgeeft dan het verdient. Een Nederland waar elke volgende generatie het beter krijgt omdat het voortbouwt op de solide schouders van de vorige. Om dat Nederland te bereiken moeten we nu aanpakken en niet doorschuiven.