PvdA, bezuinig niet op groene groei!

Met dank overgenomen van S. (Stientje) van Veldhoven-van der Meer i, gepubliceerd op maandag 1 oktober 2012.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven is teleurgesteld dat PvdA investeringen in duurzaamheid gebruikt om gaten in de alternatieve begroting voor 2013 te dichten. Volgend jaar draait PvdA-voorman Samsom samen met VVD-leider Rutte 155 miljoen euro aan groene investeringen terug, waardoor verduurzaming van de economie op de lange baan wordt geschoven.

Slecht voorteken

Het duurzaamheidspakket dat in de Miljoenennota staat, omvat onder meer een energiebesparingsfonds, een heffingskorting voor groen beleggen en investeringen in duurzame kennis en innovatie. Het pakket was bedoeld om groene groei te realiseren. Nu schrappen VVD en PvdA ruim 75% van de 200 miljoen euro. Bovendien zetten Samsom en Rutte hier geen enkele groene maatregel tegenover.

Van Veldhoven: “Duurzaamheid is het kind van de rekening. De PvdA doet haar groene jas uit en trekt er een grijze voor aan. Een slecht voorteken voor het belang van duurzaamheid in een aankomend regeerakkoord. Groene groei is geen luxe, maar een noodzaak om onze concurrentiepositie veilig te stellen voor de toekomst.”