Besluit 2009/470 - Uitgaven op veterinair gebied

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze beschikking was geldig tot 29 juni 2014 en moest uiterlijk op 18 juni 2009 zijn omgezet in nationale regelgeving.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2009/470/EG: Richtlijn van de Raad van 25 mei 2009 betreffende bepaalde uitgaven op veterinair gebied (Gecodificeerde versie)

officiële Engelstalige titel

2009/470/EC: Council Decision of 25 May 2009 on expenditure in the veterinary field (Codified version)
 
Rechtsinstrument Beschikking
Wetgevingsnummer Besluit 2009/470
Origineel voorstel COM(2008)358 NLEN
Celex-nummer i 32009D0470

3.

Key dates

Document 25-05-2009
Bekendmaking in Publicatieblad 18-06-2009; Special edition in Croatian: Chapter 03 Volume 059,OJ L 155, 18.6.2009
Inwerkingtreding 18-06-2009; van kracht datum kennisgeving
Einde geldigheid 29-06-2014; opgeheven door 32014R0652
Kennisgeving 18-06-2009; {titleAndReference.draft.disclaimer.new|http://publications.europa.eu/resource/authority/fd_365/titleAndReference.draft.disclaimer.new}

4.

Wettekst

18.6.2009   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 155/30

 

RICHTLIJN VAN DE RAAD

van 25 mei 2009

betreffende bepaalde uitgaven op veterinair gebied

(Gecodificeerde versie)

(2009/470/EG)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 37,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Gezien het advies van het Europees Parlement (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Beschikking 90/424/EEG van de Raad van 26 juni 1990 betreffende bepaalde uitgaven op veterinair gebied (2) is herhaaldelijk en ingrijpend gewijzigd (3). Ter wille van de duidelijkheid en een rationele ordening van de tekst dient tot codificatie van deze beschikking te worden overgegaan.

 

(2)

Levende dieren en producten van dierlijke oorsprong zijn opgenomen in de lijst van producten in bijlage I bij het Verdrag. Voor een groot deel van de landbouwbevolking zijn de veehouderij en de verkoop van producten van dierlijke oorsprong een bron van inkomsten.

 

(3)

Met het oog op de rationele ontwikkeling van de betrokken sector en van de verbetering van de productiviteit, moeten veterinaire maatregelen ten uitvoer worden gelegd om de volks- en de diergezondheid in de Gemeenschap te beschermen en te verbeteren.

 

(4)

Daartoe moet worden voorzien in een bijdrage van de Gemeenschap voor reeds vastgestelde of nog vast te stellen maatregelen.

 

(5)

De Gemeenschap dient, middels een financiële bijdrage, tot een zo snel mogelijke uitroeiing van alle uitbraken van ernstige besmettelijke ziekten bij te dragen.

 

(6)

Het uitbreken van zoönosen die een bedreiging vormen voor de gezondheid van de mens moet door middel van daartoe geëigende controlemaatregelen zoveel mogelijk worden voorkomen.

 

(7)

In het licht van de aanneming van Richtlijn 2006/88/EG van de Raad van 24 oktober 2006 betreffende veterinairrechtelijke voorschriften voor aquacultuurdieren en de producten daarvan en betreffende de preventie en bestrijding van bepaalde ziekten bij waterdieren (4) moet de communautaire financiële bijdrage eveneens worden toegekend voor uitroeiingsmaatregelen die de lidstaten ter bestrijding van andere, onder communautaire bepalingen inzake bestrijding vallende ziekten bij aquacultuurdieren toepassen.

 

(8)

Bij de toewijzing van financiële bijdragen uit de Gemeenschapsbegroting ten behoeve van de ziektebestrijding bij aquacultuurdieren moet volgens dezelfde procedures als die welke voor de controle en bestrijding van bepaalde ziekten bij terrestrische dieren van toepassing zijn, worden gecontroleerd of de in Richtlijn 2006/88/EG vastgelegde bepalingen inzake ziektebestrijding worden nageleefd.

 

(9)

Voor de werking van de interne markt is een controlestrategie nodig die de harmonisatie van de controleregeling voor producten uit derde landen impliceert. De tenuitvoerlegging van deze strategie moet worden vergemakkelijkt door voor de invoering en de verdere ontwikkeling ervan in financiële bijstand van de Gemeenschap te voorzien.

 

(10)

Met het oog op de harmonisatie van de essentiële voorschriften inzake bescherming van de gezondheid van mens en dier en de bescherming van de dieren, moeten communautaire coördinatie- en referentielaboratoria worden aangewezen en moeten acties op technisch en wetenschappelijk vlak worden ondernomen. Het is dienstig daartoe in een financiële bijdrage van de Gemeenschap te voorzien. Het is nuttig, met name in de sector van de dierbescherming, voor het verzamelen en opslaan en de verspreiding van de nodige informatie een database te creëren.

 

(11)

Het is zaak informatie in te winnen met het oog op een betere ontwikkeling en uitvoering van de wetgeving inzake diergezondheid en voedselveiligheid. Bovendien...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de geconsolideerde versie, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en tot slot de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.