Verordening 2008/1100 - Afschaffing van controles aan de grenzen van de lidstaten voor wegvervoer en binnenvaart

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 14 november 2008 gepubliceerd en is op 4 december 2008 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EG) nr. 1100/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 22 oktober 2008 inzake de afschaffing van controles aan de grenzen van de lidstaten voor wegvervoer en binnenvaart (Gecodificeerde versie)

officiële Engelstalige titel

Regulation (EC) No 1100/2008 of the European Parliament and of the Council of 22 October 2008 on the elimination of controls performed at the frontiers of Member States in the field of road and inland waterway transport (Codified version)
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2008/1100
Origineel voorstel COM(2006)432 NLEN
Celex-nummer i 32008R1100

3.

Key dates

Document 22-10-2008
Bekendmaking in Publicatieblad 14-11-2008; Special edition in Croatian: Chapter 02 Volume 022,OJ L 304, 14.11.2008
Inwerkingtreding 04-12-2008; in werking datum publicatie + 20 zie art 6
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

14.11.2008   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 304/63

 

VERORDENING (EG) Nr. 1100/2008 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 22 oktober 2008

inzake de afschaffing van controles aan de grenzen van de lidstaten voor wegvervoer en binnenvaart

(Gecodificeerde versie)

(Voor de EER relevante tekst)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 71,

Gelet op het voorstel van de Commissie,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (1),

Na raadpleging van het Comité van de Regio’s,

Handelend volgens de procedure van artikel 251 van het Verdrag (2),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Verordening (EEG) nr. 4060/89 van de Raad van 21 december 1989 inzake de afschaffing van controles aan de grenzen van de lidstaten voor wegvervoer en binnenvaart (3) is ingrijpend gewijzigd (4). Ter wille van de duidelijkheid en een rationele ordening van de tekst dient tot codificatie van deze verordening te worden overgegaan.

 

(2)

De verwezenlijking van de vrijheid van dienstverrichting vormt in de vervoersector een belangrijk element van het gemeenschappelijk vervoerbeleid waarin het Verdrag voorziet en bijgevolg is dit beleid erop gericht de verkeersdoorstroming voor alle vervoermiddelen binnen de Gemeenschap te bevorderen.

 

(3)

De lidstaten voeren op grond van de bestaande communautaire en nationale wetgeving op het gebied van het wegvervoer en de binnenvaart met betrekking tot de technische kenmerken, vergunningen en andere bewijsstukken waaraan ten aanzien van voertuigen en binnenvaartschepen dient te worden voldaan, controles, verificaties en inspecties uit. Met het oog op het voorkomen van verstoringen van de ordening van de vervoermarkt en het waarborgen van de verkeersveiligheid en de veiligheid van de binnenvaart, blijven deze controles, verificaties en inspecties doorgaans gerechtvaardigd.

 

(4)

De lidstaten zijn in het kader van de bestaande communautaire wetgeving vrij te beslissen over de plaats waar voornoemde controles, verificaties en inspecties worden uitgevoerd.

 

(5)

Deze controles, verificaties en inspecties kunnen even doeltreffend op het gehele grondgebied van de betrokken lidstaten worden uitgevoerd en grensoverschrijding mag dus geen voorwendsel zijn voor het uitvoeren van deze verrichtingen,

HEBBEN DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Deze verordening is van toepassing op de controles die de lidstaten krachtens het Gemeenschapsrecht of het nationale recht verrichten op het gebied van het wegvervoer en de binnenvaart met vervoermiddelen die in een lidstaat zijn ingeschreven of tot het verkeer zijn toegelaten.

Artikel 2

In het kader van deze verordening wordt verstaan onder:

 

a)

„grens”: hetzij een binnengrens in de Gemeenschap, hetzij een buitengrens, indien het vervoer tussen lidstaten tevens door een derde land verloopt;

 

b)

„controle”: iedere controle, inspectie, verificatie of formaliteit die aan de grenzen van de lidstaten door de nationale instanties wordt verricht, en die stilstand of beperking van het vrije verkeer van de betrokken voer- of vaartuigen tot gevolg heeft.

Artikel 3

De in bijlage I genoemde controles krachtens het Gemeenschapsrecht of het nationale recht op het gebied van het wegvervoer en de binnenvaart tussen de lidstaten, worden niet verricht als grenscontroles maar alleen als onderdeel van de gewone controleprocedures die op niet-discriminerende wijze op het gehele grondgebied van een lidstaat worden toegepast.

Artikel 4

De Commissie stelt wanneer zulks nodig is wijzigingen van bijlage I voor, teneinde rekening te houden met technologische ontwikkelingen op het door deze verordening bestreken gebied.

Artikel 5

Verordening (EEG) nr. 4060/89,...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.