Groeten uit Den Haag (Column 2)

Met dank overgenomen van Y. (Ybeltje) Berckmoes-Duindam i, gepubliceerd op maandag 12 december 2011, 12:21.

Beste Nieuwe Diepers,

Het zijn de donkere dagen voor Kerst. De wind is guur en koud en de regen komt hier met bakken uit de hemel. Ik heb alleen nog trek in hachee en zuurkool.Hoe verloopt de westerstorm? Ik hoorde al dat je wordt gezandstraald op het strand en dat de poort kapot is gewaaid. Van het weekend even tellen of alle dakpannen er nog op liggen.

Hier in de Tweede Kamer is de eindsprint richting Oudjaar ingezet. De agenda zit propvol en kerstborrels worden ingepland. Zo ontving ik een uitnodiging van de ambassadeur van Sri Lanka who requests the pleasure of the company of Honerable Mrs Y.Berckmoes-Duindam M.P. at an “Evening of Christmas Celebrations” at the Church of Our Saviour. Zelf heb ik de kerstlampjes om de schilderijen gehangen ter verhoging van de kerstvreugde en overweeg ik een minikerstboom.

Gisteren heb ik vragen gesteld aan Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over gastouderopvang. Ik vind dat het gastouders met overbodige regels onnodig lastig wordt gemaakt.

Dat zit zo: Gemeenten hebben de plicht een register bij te houden van kinderopvangcentra. Er zijn verschillende vormen van kinderopvang die bij de gemeente geregistreerd worden, zoals kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en gastouderopvang. Het register vormt ondermeer de basis voor controles vanuit de gemeente.

Voor gastouders geldt dat zij zich moeten uitschrijven zodra zij geen kinderen opvangen. Ik vind dit op z’n zachtst gezegd raar als bijvoorbeeld de gastmoeder zelf zwanger is en tijdelijk niet kan werken of als een gastouder langer op een nieuw gastkindje moet wachten dan verwacht en daardoor tijdelijk niet actief is. Tegelijkertijd is het onwenselijk voor de controle op kwaliteit en veiligheid. Als de GGD controleur voor de deur staat bij een gastouder die wel staat ingeschreven maar niet actief is lijkt me dat toch echt een ‘waist of time and money’. Als gastouders zich niet uitschrijven, kunnen ze een hoge boete tegemoet zien. Zodra zij wel weer opvang verzorgen moeten zij zich opnieuw inschrijven. En dan moeten zij iedere keer opnieuw alle bewijzen en documenten overleggen die noodzakelijk zijn. Ook moeten zij opnieuw leges betalen voor hun registratie in het register. Dat noem ik nou volstrekt overbodige bureaucratie.

Daarom heb ik aan de minister gevraagd om het mogelijk te maken dat gastouders een melding kunnen maken van een inactieve periode als gastouder. Dan staan ze als ‘slaper’ in het register en zodra ze weer nieuwe aanmeldingen hebben veranderen zij hun status weer naar actief. Zo eenvoudig is het. Zonder extra regels, zonder extra kosten en zonder extra bureaucratie. Nu afwachten wat zijn antwoord is.

En hoe werkt dat dan in politiek Den Haag als je vragen stelt aan de minister? Daar krijgen de journalisten al snel lucht van. Vanochtend stond in het Algemeen Dagblad: De VVD wil geen boete voor ‘slapende’ gastouder. Daar krijg je toch een heel ander beeld bij… Enfin mocht je deze kop ook nog lezen in de krant, dan weet je wat ik ermee bedoel.

http://www.denhelderactueel.nl/12/12/2011/groeten-uit-den-haag-2/