Sinterklaas spelen in de zorg

Met dank overgenomen van R.E. (Roald) van der Linde i, gepubliceerd op dinsdag 11 september 2012, 11:00.

Hoe leg je een groep van 80 mensen met een geestelijke beperking uit wat er in Nederland met de zorg gaat gebeuren? Gisteravond zaten we bij de Zuidwester in Spijkenisse in debat met bijna alle Kamerpartijen. Ik zat hier in juni 2010 ook en vind het een ontzettend leuke groep om mee te debatteren.

SP en PvdA hadden het gemakkelijk. Ontken het probleem, roep dat er niets verandert voor de mensen en neem het applaus in ontvangst. Ik vind dat geen eerlijke boodschap. De solidariteit in de zorg is een groot goed voor de VVD. Die solidariteit komt onder druk als de kosten zo hard blijven stijgen als de afgelopen tien jaar. We moeten dus iets doen.

Het VVD-verhaal is helder en genuanceerd. De Nederlandse ‘cure’ is goed geregeld en levert voor weinig geld zeer goede zorg. De VVD wil niet te veel sleutelen aan dat systeem, laat staan het à la Ab Klink rigoureus overhoop halen. In de ‘care’ ligt dat anders en moet de nieuwe coalitie aan de slag om bureaucratie te beteugelen, kosten te beheersen en verantwoordelijkheden bij de gemeentes leggen.

Die boodschap is ietsje ingewikkelder. Maar als je voor Sinterklaas speelt, blijft er altijd iemand met de zwartepiet zitten.