Wat nou kredietcrisis?

Met dank overgenomen van R.E. (Roald) van der Linde i, gepubliceerd op zondag 17 juni 2012, 11:00.

Is de kredietcrisis veroorzaakt door graaiende bankiers?

We verliezen de feiten uit het oog. De financiële crisis in 2008 is vooral veroorzaakt door Amerikaans overheidsingrijpen. Vanaf 2002 werd de rente zeer laag gehouden. Geld lenen was te goedkoop, geld uitlenen was zo onaantrekkelijk dat er allerlei complexe beleggingsproducten ontstonden. De gevolgen zijn bekend.

Door de crisis kwamen ook andere problemen aan het licht. De inrichting van het beloningsbeleid was een van die problemen, en natuurlijk niet het minste. Maar de excessen zijn aangepakt en het is onzin om Nederlandse banken nog eens extra te pakken. Als er nu een bank in de problemen raakt, heeft dat niets te maken met bonussen.

200 000 Nederlanders verdienen hun brood in de financiële sector. Dat zijn hardwerkende mensen met normale salarissen die gezamenlijk zorgen voor cruciale functies in onze economie: kredietverlening, betalingsverkeer, risicospreiding.

De financiële sector moet nu rust krijgen. De volgende crisis spoelt al over ons heen en we moeten onze aandacht daarop richten.