Rutte pakt aan: het FNV debat

Met dank overgenomen van A.C.L. (Arno) Rutte i, gepubliceerd op maandag 27 augustus 2012.

>

De verkiezingscampagne is voor mijn partij, de VVD, nu echt van start. Afgelopen zaterdag werd tijdens een zeer druk bezocht congres het verkiezingsprogramma definitief vastgesteld. Een verkiezingsprogramma dat volgens de doorberekeningen van het CPB de staatsschuld op orde brengt en met afstand de meeste banen realiseert. Een programma dat werken laat lonen, dat aanpakt en niet doorschuift. Een goed programma dus, al zeg ik het zelf.

Een onmisbaar onderdeel van de politiek in het algemeen en verkiezingen in het bijzonder zijn de debatten. Gisteravond kon iedereen genieten van een uitstekend ‘premiersdebat’ waarin de verschillen tussen de 4 grootste partijen in ons land duidelijk werden. Dat is belangrijk, want er valt op 12 september écht iets te kiezen.

Vanaf deze week stap ik ook zelf in de ring om een aantal debatten aan te gaan. Te beginnen met het FNV-debat, aanstaande woensdag 29 augustus vanaf 19.30u in de Remonstrantse kerk (Coehoornsingel 14) in Groningen. De titel van het debat, met bijbehorende website, zet de toon: ‘De Sociale Woestijn‘. Zie hem daar zitten, die vale gier, die uitkijkt over een dor en levenloos landschap. Dat is overduidelijk het Nederland dat volgens de FNV dreigt als de ‘Kunduz Vijf’ ook na de verkiezingen aan de macht blijven. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de FNV hier ‘sociaal’ verwart met ‘socialistisch’. En dat terwijl ik van een vakbond zou verwachten dat die toch vooral voor werkenden opkomt. Het kan verkeren…

Ik zal woensdag in ieder geval mijn visie op ‘sociaal’ naar voren brengen. Want van die dorre sociale vlakte is in Nederland geen sprake en zal wat mij betreft ook geen sprake zijn, als we zorgen dat werken loont, er niet alleen morgen maar ook over 10 jaar voldoende banen zijn en de sociale voorzieningen en de zorg betaalbaar blijven. Een wenkend en uitermate sociaal perspectief waar ik me graag voor in zet. Reden genoeg voor een stevig debat. Ik zou zeggen: kom woensdag ook en debatteer mee!

Update: Voor de liefhebbers valt hier een uiterst subjectief verslag van dit debat te lezen. Zo subjectief, dat ik er zelf wel weer om moet glimlachen.