Rutte pakt aan: een hele week debatten en politieke avonden

Met dank overgenomen van A.C.L. (Arno) Rutte i, gepubliceerd op maandag 3 september 2012.

>Vandaag zijn er nog 9 dagen tot aan de verkiezingen. De VVD was volgens velen te laat begonnen aan de campagne. Maar inmiddels merk ik dat je maar beter 2 1/2 week intensief campagne kunt voeren dan maandenlang een beetje. Het is, hoewel enorm leuk om te doen, ook enorm hard werken. Voor mij is het bovendien allemaal nieuw. Dat heeft als voordeel dat ik niets op de automatische piloot kan doen en iedere keer weer blij verrast kan zijn over wat me nu weer te wachten staat. Het nadeel is ook duidelijk: ik moet me voor iedere activiteit stevig inlezen en concentreren. Dat kost tijd en energie. Maar: ik heb nog nooit eerder zoveel geleerd in zo’n korte tijd!

Deze week mag ik bijna iedere avond op pad. Spreken tijdens debatten en politieke avonden. En persoonlijk vind ik dat het mooiste om te doen.

Vanavond, 3 september, begint het weekje spreken en debatteren met een politieke avond in Drachten. Daar heb ik het rijk grotendeels alleen, dus ik hoop op veel scherpe vragen uit het publiek. Op naar Friesland!

Dinsdag 4 september mag ik vol aan de bak bij het verkiezingsdebat dat door Business Club Delfzijl wordt georganiseerd. Hier nemen maar liefst 11 partijen aan deel en ik verwacht alleen al daarom een zeer interessante en dynamische avond. Eén van de belangrijkste onderwerpen zal de economische ontwikkeling van Noord Nederland en dan met name de Eemsdelta regio zijn.

Ik verheug me ook op aanstaande woensdag 5 september, als Ivo Opstelten naar de plaats Melkema in Huizinge komt. Voordat de minister van Veiligheid van wal steekt met een ongetwijfeld prima betoog over het enorme belang van veiligheid in een vrij en welvarend land, mogen Betty de Boer en ik het publiek toespreken. Het stemgeluid van Ivo valt niet te overtreffen, maar een goede inleiding zal ik toch zeker verzorgen!

De donderdagavond, 6 september, is gereserveerd voor Haren. Daar wordt een groot politiek debat georganiseerd waar vrijwel alle partijen bij aanwezig zijn. Haren heeft een reputatie als het gaat om stevige en verhitte debatten, dus alleen al daarom verheug ik me om er aan deel te mogen nemen. Ook is het interessant dat in dit debat de diversiteit aan onderwerpen enorm is: van regionale politiek tot duurzaamheid, van sociaal beleid tot gemeentelijke herinrichting. Typisch zo’n debat dat het uiterste van mijn voorbereiding vraagt.

En na een hele week inhoud komt zaterdag de andere kant van het campagnevoeren aan bod: in een bus met ‘prominente VVD’ers’ door het land om te flyeren. Met als hoogtepunt uiteraard het bezoek aan mijn geliefde Groningen!

Ik hoop u bij één van deze bijeenkomsten te mogen begroeten!