VVD-Kamerlid Erik Ziengs wil einde foutief gebruik toeristenbelasting

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op woensdag 26 oktober 2011.

Het Drents Tweede Kamerlid Erik Ziengs heeft bij Staatssecretaris Henk Bleker gepleit voor aanpak van foutief gebruik van de huidige Toeristenbelasting. Veel Provincies en Gemeentes misbruiken momenteel de Toeristenbelasting om de gaten in hun begroting te dichten. Feitelijk draaien daardoor recreatieondernemers op voor de tekorten bij Overheden.

Oormerken

Erik Ziengs noemt het belachelijk, dat een succesvolle groeisector als stopverf wordt gebruikt voor bestuurlijk financieel onvermogen. Maar de VVD snapt ook wel, dat Provincies en Gemeente die inkomsten niet direct kunnen missen. Daarom gaat Erik Ziengs Staatssecretaris Bleker voorstellen om de inkomsten uit het toerisme te oormerken.

Investeringen

Daarmee kunnen inkomsten uit de Toeristenbelasting alleen maar worden gebruikt voor investeringen in de toeristische sector. Erik Ziengs: “Ik ga Staatssecretaris Bleker vragen om Belasting op toeristen alleen maar te gebruiken voor investering in toeristen. En niet anders. En ik ga de Staatssecretaris vragen om zorgvuldig en in overleg met de Gemeenten te bespreken hoe zij de toeristenbelasting op termijn volledig af kunnen schaffen.