De Stentor

Met dank overgenomen van J. (Johan) Houwers i, gepubliceerd op dinsdag 4 september 2012.

APELDOORN - Het afschieten van wilde zwijnen is een goed middel om de veiligheid op de Veluwse wegen te bevorderen.

Dat stelt de VVD in de aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen. Op dit moment slaat de 'aaibaarheidsfactor' van het wild volgens de partij door ten koste van de inwoners.

De verkiezingsbus van de VVD stopte maandag tijdens de 'campagnedag Veluwe' op de parkeerplaats van de Koningin Juliana Toren in Apeldoorn. Die is gelegen aan de Amersfoortseweg, waar tegenwoordig hoge hekken langs beide zijden moet voorkomen dat overstekende zwijnen voor aanrijdingen zorgen. In de wetenschap dat zich vorig jaar op de Veluwe meer dan vierhonderd aanrijdingen voordeden met zwijnen of ander groot wild, wil de VVD dat er paal en perk wordt gesteld aan de varkenspopulatie in de natuur.

Pogingen de populatie groot wild te vergroten kunnen ook té succesvol zijn, vindt Johan Houwers, namens de VVD woordvoerder jacht in de Tweede Kamer. ,,Dan zijn er ineens zes keer zoveel zwijnen als wenselijk.''

Gezien het aantal aanrijdingen en gevaarlijke situaties moet het nadrukkelijk mogelijk zijn om zwijnen af te schieten, benadrukt de VVD.

Houwers zegt zich daarmee te distantiëren van de suggestie van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) dat de VVD haar verzet tegen natuurbeheer met geweren steunt. Een wetsvoorstel van de PvdD zal de VVD dan ook niet steunen, zegt Houwers.

Ook bij het terugdringen van de ganzenoverlast ziet de VVD een grotere rol voor de jagers weggelegd. De partij zegt de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging te steunen. De jagers willen dat het door het hele jaar heen mogelijk is omwille van standsbeheer ganzen af te schieten, zegt Houwers, en de VVD steunt de KNJG hierin. Dat gaat in tegen een akkoord binnen de G7 om de periode van ganzenjacht juist te beperken.

http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/11636110/VVD-kiest-voor-geweer-tegen-zwijnenoverlast.ece