Memorie van toelichting - Goedkeuring van de algemene maatregel van bestuur tot aanpassing van wetten inzake verhoging AOW-leeftijd (Goedkeuringswet verhoging AOW-leeftijd)

Deze memorie van toelichting i is onder nr. 3 toegevoegd aan wetsvoorstel 33350 - Goedkeuringswet verhoging AOW-leeftijd i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Goedkeuring van de algemene maatregel van bestuur tot aanpassing van wetten inzake verhoging AOW-leeftijd (Goedkeuringswet verhoging AOW-leeftijd); Memorie van toelichting; Memorie van toelichting
Document­datum 11-09-2012
Publicatie­datum 11-09-2012
Nummer KST333503
Kenmerk 33350, nr. 3
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2011–2012

33 350

Goedkeuring van de algemene maatregel van bestuur tot aanpassing van wetten inzake verhoging AOW-leeftijd (Goedkeuringswet verhoging AOW-leeftijd)

Nr. 3

MEMORIE VAN TOELICHTING

Het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State wordt niet openbaar gemaakt, omdat het zonder meer instemmend luidt / uitsluitend opmerkingen van redactionele aard bevat (artikel 26, vijfde lid, van de Wet op de Raad van State)

Algemeen

Op grond van artikel V, eerste lid, van de Wet verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd is door de wetgever aan de regering de bevoegdheid gegeven om bij algemene maatregel van bestuur wetten te wijzigen voor zover dit noodzakelijk is voor de toepassing van die wetten of ter voorkoming van onaanvaardbare gevolgen. Na het tot stand komen van deze algemene maatregel van bestuur wordt zo spoedig mogelijk maar uiterlijk binnen acht weken een voorstel van wet tot goedkeuring van de algemene maatregel van bestuur aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal gezonden.1 Dit wetsvoorstel (houdende goedkeuring van het Besluit aanpassing wetten inzake verhoging AOW-leeftijd) dient daartoe.

Artikelsgewijs

Artikel II

Tijdens de behandeling van de Wet verhoging AOW- en pensioenricht-leeftijd in de Eerste Kamer d.d. 10 juli 2012 kwam het al dan niet tijdelijke karakter van artikel V van die wet aan de orde. Artikel V is de tijdelijke delegatiegrondslag waarbij de wetten die aanpassing behoeven aan de inwerkingtreding van artikel I van de Wet verhoging AOW- en pensioen-richtleeftijd bij algemene maatregel van bestuur kunnen worden gewijzigd. Als gevolg van een toezegging van de zijde van de regering aan de Eerste Kamer vervalt deze tijdelijke delegatiegrondslag nadat artikel I van deze wet in werking is getreden. Artikel II voorziet hierin.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, H. G. J. Kamp

Zie ook Kamerstuk 33 290, nr. 16


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.