Voorstel vermindering aantal Kamerleden is ingediend

vrijdag 7 september 2012, 10:10

DEN HAAG (PDC i) - Het aantal leden van de Tweede Kamer i moet terug van 150 naar 100. De Eerste Kamer i kan volgens het kabinet toe met 50 senatoren in plaats van de huidige 75. Het kabinet ziet het als één van de maatregelen om een tot een kleine en slagvaardige overheid te komen. Het wetsvoorstel hierover is gisteren ingediend.

Het kabinet had in juli al aangekondigd dat zij met dit voorstel zou komen. Er was toen al veel kritiek op het voornemen, waaronder van de Raad van State i. Het kabinet heeft desalniettemin besloten het voorstel toch in te dienen.

Het huidige aantal Kamerleden geldt sinds 1956. Destijds werd het aantal Kamerleden juist opgehoogd van 100 naar 150 en 50 naar 75 respectievelijk.

Het voorstel betreft een grondwetswijziging. Aangezien de behandeling van de eerste lezing pas na de verkiezingen van 12 september plaats kan vinden, kan de tweede lezing van het voorstel niet eerder dan na de daarop volgende verkiezingen plaatsvinden. Dat zou dus mogelijk pas na 2017 zijn.

Bron: kamerstuk 33345