Sluit kolencentrales en maak werk van schone energie

Met dank overgenomen van L. (Liesbeth) van Tongeren i, gepubliceerd op woensdag 29 augustus 2012.

GroenLinks wil alle kolencentrales in Nederland sluiten en in plaats daarvan werk maken van schone energie. Dit stelt GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren woensdag tijdens het Energiedebat van het Financieele Dagblad in Den Haag. In de overgangsfase naar een volledig schone energievoorziening, kunnen energiebedrijven gebruik maken van gas- en duurzame biomassacentrales. De doorbraak naar een groene economie is alleen mogelijk door volledig in te zetten op schone energiebronnen, zoals zon en wind.

Van Tongeren: “Laten we onszelf niet langer voor de gek houden door vieze kolencentrales open te houden. Zelfs van de energiesector kregen we gisteren bijval: zowel E.ON als RWE verklaarden geen vervuilende energiecentrales meer te willen bouwen. RWE liet onlangs weten dat haar nieuwe kolencentrale in de Eemshaven steeds vaker stil zal staan. Als energiereuzen voldoende hebben aan zon en wind, waarom zou de politiek hen dan nog tegenwerken?”

Het Centraal Planbureau berekende deze week dat met de introductie van de kolenbelasting, zoals GroenLinks deze voorstelt, de elektriciteitsproductie door kolencentrales in Nederland wegvalt. Dit leidt tot een enorme emissiereductie van 20 Mton. Met één maatregel bereikt GroenLinks daarmee bijna net zoveel CO2-reductie als de SP in het totaal. Bovendien is GroenLinks met 18% kampioen duurzame energie.

Van Tongeren: “De cijfers van het CPB tonen aan dat GroenLinks in acht jaar tijd de hoeveelheid duurzame energie in Nederland praktisch kan vervijfvoudigen. De beelden van een smeltende Noordpool en ijsberen die vechten voor hun leven, staan vers op ons netvlies. Hoog tijd om werk te maken van een schone toekomst. Bovendien levert investeren in zon, wind en aardwarmte vele tienduizenden banen op, én maakt het ons minder afhankelijk van oliesjeiks in het Midden-Oosten en gasbaronnen in Rusland. Tel uit je winst.”